Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 01.11.2022. 15:00

Novi nameti poljoprivrednicima: EU uvodi porez na pesticide?

Predstavljena su četiri zahtjeva kojima njemačka Savezna agencija za okoliš (UBA) predlaže poboljšanje planova EU za zaštitu bilja.

Foto: Depositphoto/simazoran
  • 614
  • 114
  • 0

Njemačka Savezna agencija za okoliš (UBA) predlaže poboljšanje planova EU za zaštitu bilja u sklopu plana smanjenja uporabe pesticida, piše Agrarheute.

Predstavljena su četiri prijedloga te Agencija vjeruje da su oni neophodni kako bi smjernice iz Bruxellesa funkcionirale u praksi, doprinijele očuvanju vrsta i stvorile otporne ekosustave u poljoprivrednim pejzažima.

Porez u cijeloj EU

Stručnjaci UBA smatraju da je hitno potrebno standardizirati prodajne količine sredstava za zaštitu bilja s njihovim srednjim količinama primjene za izračunavanje indikatora rizika. U sadašnjoj verziji u dovoljnoj mjeri se ne uzimaju u obzir njihove ozbiljne razlike u potencijalu rizika za ljude i okoliš.

Predviđeni su izuzeci za određene proizvode (Foto: Depositphoto/SV_Production)

Ciljevi smanjenja upotrebe pesticida u državama članicama mogli bi se osigurati ako bi bila dostupna dovoljna financijska sredstva za podršku farmama u implementaciji opcija za integrirano upravljanje štetnicima i za kompenzaciju ekonomskog nedostatka.

Članice bi bile u obavezi da u svojim godišnjim planovima proračuna utvrde odgovarajući financijski budžet u obliku državnog fonda. Nastali troškovi mogli bi se refinancirati putem poreza na pesticide za cijelu EU.

Površine bez pesticida

UBA predlaže stvaranje i održavanje uzgojnih površina bez sredstava za zaštitu bilja kako bi se stvorila posebna zaštita određenim životinjskim i biljnim vrstama. Njihov udio trebalo bi povećati na regionalnoj razini na najmanje 10 posto ukupnih obrađenih površina bez travnjaka do 2030. godine. Da bi pratile uspjeh, države članice trebale bi redovno evidentirati ove sektore u svojim nacionalnim akcijskim planovima.

Kalibracija prskalica ključna za smanjenje doze pesticida

Osjetljiva područja i vodene površine bi se zaštitili na ciljan način uz omogućen prijelazni period. Predviđeni su izuzeci koji koriste proizvode niskog profila rizika i preparate dozvoljene u ekološkoj poljoprivredi, a koji imaju smisla za određene vrste područja.

U dokumentu se navodi da je za postizanje ciljeva zaštićenog područja potrebna tampon zona od najmanje 5 m za intenzivno obrađivane površine kako bi se efikasno zaštitile površinske vode. Na područjima koja direktno graniče sa zaštićenim područjima treba upravljati samo na ekološki kompatibilan način.


Tagovi

Europska unija Pesticidi Porez na pesticide Novi nameti


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.