Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jerković
  • 23.10.2019. 15:50
  • Osječko-baranjska, Koška

Novi servisni centar tvrtke Jerković visokim standardima nadilazi hrvatske okvire

Za našu je općinu ovaj projekt vrlo bitan, ne samo zbog zapošljavanja domicilnog stanovništva, nego i zbog činjenica da je Koška poljoprivredni kraj te postoji potreba za obnovom i nabavkom poljoprivredne mehanizacije. Obitelj Jerković nadrasla je ne samo općinske, nego i hrvatske okvire, rekao je Zoran Kovačević, načelnik Općine Koška.

Foto: Melita Berečić
  • 1.189
  • 342
  • 0

Predstavljanje novoizgrađenog servisnog centra poljomehanizacije tvrtke Jerković d.o.o. u Koški, bila je zanimljiva mješavina modernog i tradicije te poslovne učinkovitosti i obiteljskih vrijednosti. Dojmljiva velebna građevina izaziva divljenje već pri samom pogledu na nju, a suvremeno uređen unutarnji prostor, pomno promišljen i funkcionalno opremljen, samo proširuje taj prvi dojam. No ono što taj poslovni prostor čini zaista posebnim je obiteljska priča Alojza Jerkovića, direktora tvrtke, čiji je otac Tomislav udario temelje tvrtke prije pedeset godina te prenio svoju strast prema poslu i na sina. Tvrtka je ovom prigodom najprije predstavljena video spotom o djelatnostima tvrtke i zaposlenicima.

50 godina obiteljsko-poslovne tradicije

Snimljene kadrove, riječima je dopunio Alojz Jerković ističući svoje zadovoljstvo što će novi prostor, koji je kruna njihova truda, ujedno biti i jamstvo poslovne budućnosti novim naraštajima.

Njegov otac Tomislav, u emotivnom je govoru podsjetio da je cijela priča započela davne 1970. kada je znanje stjecao na specijalizaciji u Austriji pa uz obiteljsko gospodarstvo otvorio i radionicu za poljoprivredne strojeve.

"Puno je i samo brojati do 50, a kamoli proživjeti toliko godina stalno radeći i uvodeći nešto novo. Imali smo obiteljsku farmu koja je 1973. godine bila prva u bivšoj državi i po proizvodnji i po tehnologiji. Zatim smo izgradili prvu radionu pa su uslijedile nove jer smo zbog novih, sve većih strojeva morali prilagođavati i dimenzije radionice. Konačni rezultat tog razvoja je ovaj, najnoviji prostor. Važno je reći da u našoj tvrtki priliku za stjecanje znanja nismo zadržali za sebe, nego smo stalno ulagali u obrazovanje svojih djelatnika, kako bi stečeno znanje mogli što prije primijeniti, držati korak s vremenom i bili spremni i za današnje doba, za ulazak u Europsku uniju", rekao je Tomislav Jerković, ponosno ističući kako vjeruje da će posao nastaviti i unuci Tomislav i Luka, koji već sada rado pomažu i pokazuju interes za poljoprivrednu mehanizaciju. Uz ostalih dvadesetak zaposlenika, u tvrtki rade i kćer Dubravka i snaha Ružica.

Plodovi dobre suradnje s načelnikom i uzajamno razumijevanje 

Nazočnima na predstavljanju obratio se i Zoran Kovačević, načelnik Općine Koška, ujedno i predsjednik HGK, Županijske komore Osijek.

"Dijelim zadovoljstvo vizijom poduzetničke ideje i realizacijom projekta u kratkom vremenu. Sve je počelo neformalnim razgovorom i procjenom da bi na poljoprivrednoj površini trebao niknuti objekt, nastavilo se izmjenom poslovnog plana, formiranjem izdvojene gospodarske zone, dorađivanjem infrastrukture i intenzivnim radovima. Za našu je općinu ovaj projekt vrlo bitan, ne samo zbog zapošljavanja domicilnog stanovništva, nego i zbog činjenica da je Koška poljoprivredni kraj i postoji potreba za obnovom i nabavkom poljoprivredne mehanizacije. Obitelj Jerković nadrasla je ne samo općinske, nego i hrvatske okvire, a ovaj će objekt biti na ponos svim mještanima jer će se zahvaljujući njemu za Košku nadaleko čuti", rekao je Kovačević i zahvalio Jerkovićima na gospodarskoj vizuri mjesta.

fd
U novom će se centru obavljati prodaja, postprodaja i edukacija

Alojz Jerković naglasio je važnost dobre suradnje s načelnikom koji je, kako je istaknuo, pokazao razumijevanje za projekt i pomogao koliko je mogao. A dio financijskih sredstava došao je i iz Hrvatske gospodarske komore u čiji su se projekt ruralnog razvoja savršeno uklopili i zadovoljili sve uvjete.

"Na početku smo mislili da će nam za novu zgradu biti dovoljno pet milijuna kuna. Zatim se iznos povećavao do konačnih 11 milijuna jer se neke stvari ne mogu predvidjeti. Osigurali smo preko 45 posto vlastitih sredstava, dio je kredit banke, privatne investicije mimo kredita te potpora HGK od gotovo 1,5 milijuna kuna. Rezultat je suvremena zgrada koja ima potrebne energetske certifikate, obložena fasadnim panelima, a svi upravni dijelovi sagrađeni su tvrdim materijalom uz dodatnu vanjsku zaštitu panelima za termoizolaciju. Zgrada ima dosta izvora svjetla, detalje od metalnih konstrukcija do stakla. Pokušali smo donijeti najbolja rješenja u granicama svojih mogućnosti", rekao je direktor Jerković.

Od prodaje i servisa do prostora za edukaciju

Osim servisa, prema njegovim riječima, u ovom će se prostoru obavljati prodaja, postprodaja i edukacija. Zgrada ima skladište, s prijemom i isporukom rezervnih dijelova, obavljat će se dijagnosticiranje kvarova, otklanjanje tvorničkih modifikacija, zimski remont, prijem i organizacija servisa, razvoj dijela za preciznu poljoprivredu i navođenje strojeva putem satelita - bazna stanica te edukativni centar za primjenu i funkcioniranje autopilota.

dv
Obitelj Jerković ispred zgrade novog servisa

"Surađujemo s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti Osijek i sa srednjim poljoprivrednim školama pa će studenti i učenici dolaziti na praksu. Ponosni smo što imamo i prostoriju u kojoj će moći boraviti. Radionica se proteže na 1.250 četvornih metara, a zadnji dio će biti zatvoren i pretvoren u praonicu. Ispod poda je položeno oko 10 kilometara cijevi, a imamo podno grijanje i okomite prozore kako bi ulazilo što više prirodne svjetlosti. Imamo i prostor za radioničko osoblje u kojem su kuhinja, blagovaona, svlačionica i kupaonica s tuševima te skladište za alat naših majstora", ponosno je izložio Alojz Jerković i dodao da je cijela desna strana objekta pripremljena tako da može primiti još jednu zgradu na postojeće nosače.

Već je samo šetnja i razgledanje zgrade zanimljivo iskustvo pa će to moći učiniti svi zainteresirani u petak, 25. listopada na Danima otvorenih vrata, kao što je najavio Pavle Marić, rukovoditelj prodaje zahvalivši ujedno svom direktoru na novim uvjetima rada u kojima će, kako je istaknuo, djelatnici biti još efikasniji, brži i bolji.


Fotoprilog


Tagovi

Jerković Koška Claas Poljoprivredni strojevi Novi servisni centar Alojz Jerković Tomislav Jerković


Autorica

Melita Berečić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja obrađuje različite teme. Zaljubljenica je u prirodu i ekološku poljoprivredu.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]