Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 06.06.2022. 18:45
  • Osječko-baranjska, Beli Manastir

Novi slučaj influence ptica kod domaće peradi u Hrvatskoj

Sumnja na zarazu prijavljena je zbog uginuća 17 kokoši, navodi Ministarstvo poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/wckiw
  • 513
  • 100
  • 0

Potvrđena je influenca ptica podtipa H5N1 u jednom dvorištu s 20 kokoši u Belom Manastiru, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Kako navode, zbog uginuća 17 kokoši prijavljena je sumnja na zarazu, a veterinarska inspekcija Državnog inspektorata stavila pod nadzor predmetno gospodarstvo.

Provedeno je službeno uzorkovanje te su četiri lešine dostavljene na laboratorijsko pretraživanje. Nacionalni referentni laboratorij je potvrdio influencu ptica podtipa H5N1, a u tijeku je određivanje patogenosti uzročnog virusa (visoko ili nisko patogena).

Kažu i da su s obzirom na preliminarne rezultate laboratorijskog pretraživanja i prethodnu epidemiološku situaciju po pitanju ove bolesti, usmenim rješenjem naređene su preventivne mjere radi suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja bolesti.

"Na predmetnom gospodarstvu tako je pod nadzorom nadležne veterinarske inspekcije Državnog inspektorata provedeno usmrćivanje preostale 3 kokoši, neškodljivo zbrinjavanje lešina i jaja, provedba završnog čišćenja i dezinfekcija gospodarstva", navode dalje.

Ministarstvo poljoprivrede odredilo je zonu ograničenja koja se sastoji od zone zaštite (zaraženo područje) i nadziranja (ugroženo područje) u krugu od najmanje 3 i 10 km od zaraženog dvorišta. Područje koje se nalazi u zoni zaštite u trajanju do 22. lipnja 2022. godine je područje grada Beli Manastir u Osječko - baranjskoj županiji.

Područja koja se nalaze u zoni nadziranja u trajanju do 2. srpnja su područja općina Čeminac, Draž, Jagodnjak, Kneževi Vinogradi, Petlovac, Popovac, Branjin Vrh i Viljevo u istoj županiji. 

O izbijanju ptičje gripe obavješteni su Europska komisija i mađarsko nadležno veterinarsko tijelo, s obzirom da dio zone obuhvaća i područje njihovog teritorija.


Tagovi

Influenca ptica Ptičja gripa Zaraza Usmrćivanje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]