Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Četiri klase
  • 09.05.2022. 16:30

Novim pravilnikom smanjuje se unos pesticida i teških metala u poljoprivredno zemljište

Cijeli set novih zakonskih mjera trebao bi ići na ruku povećanju površina zasađenih organskim proizvodima. Ona je trenutno daleko je od očekivanih projekcija.

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 105
  • 8
  • 0

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva uvodi novi pravilnik o utvrđivanju dopuštenih količina štetnih i opasnih tvari u zemljištu. Metode njihovih ispitivanja će se određivati po četiri kategorije - klase o čistoći poljoprivrednog zemljišta, odnosno ovisno o stepenu onečišćenosti.

Kako piše Večernji list BiH, u skladu s propisima Evropske unije, novim pravilnikom će se smanjiti unos pesticida i teških metala u poljoprivredno zemljište, kao i drugih anorganskih spojeva.

Mogućnosti proizvodnje

U prvoj klasi čistim zemljištem proglasit će se ono koje po prisutnosti pesticida, anorganskih spojeva i teških metala u poljoprivrednom zemljištu ne prelazi granicu onečišćenja od 25 posto. Druga klasa je blago onečišćeno zemljište po zagađenosti navedenim spojevima, a takvim će biti proglašeno ono zemljište koje ima onečišćenje od 25 do 50 posto.

Treća klasa je srednje onečišćeno zemljište - od 50 do 100 posto, a četvrta onečišćeno zemljište iznad 100 posto.

Ovisno o utvrđenoj klasi onečišćenosti teškim metalima i ostalim anorganskim spojevima, preporučuju se i mjere. Za prvu klasu nije potrebna dodatna mjera, druga i treća klasa trebaju povećati preventivne mjere za sprečavanje unosa teških metala poštivanjem načela dobre poljoprivredne prakse. U četvrtoj klasi potrebno je utvrditi porijeklo onečišćenja (prirodno ili djelovanjem čovjeka), provesti dodatna istraživanja i na temelju dobivenih rezultata predložiti potrebne mjere (izvršiti mjere sanacije, remedijacije, rekultivacije i preporučiti biljne vrste za uzgoj).

Cijeli set novih zakonskih mjera trebao bi ići na ruku povećanju površina zasađenih organskim proizvodima. Prema podacima FMPVŠ, organska proizvodnja u FBiH daleko je od očekivanih projekcija politike za udio u ukupno obrađenim površinama i iznosi manje od 0,1 posto. Ozbiljnija proizvodnja moguća je samo ako se proizvođači organskih proizvoda bolje organiziraju u zajedničkom nastupu na domaćem i međunarodnom tržištu gdje postoji veća potražnja za ovim vrstama poljoprivrednih proizvoda.

Organska proizvodnja svoju dodatnu vrijednost mora valorizirati prvenstveno na tržištu, a ne zbog povećane podrške dohotku i kroz nju. U cilju povećanja tržišne potrošnje, fokus politika podrške priznatim organizacijama organskih proizvođača bit će podrška zajedničkim aktivnostima na finalizaciji organske proizvodnje u formalnim kanalima trgovine, unapređenju marketinga organskih proizvoda u zemlji i inozemstvu te podizanju svijesti javnosti o organskim proizvodima.

Svijest proizvođača

Organska proizvodnja u sljedećem strateškom razdoblju trebala bi biti jedno od područja Sistema znanja i inovacija (AKIS-a) kojim će se povećati svijest proizvođača o dostupnosti dopuštenih sredstava za upotrebu u organskoj poljoprivredi, zatim kroz istraživanje potencijala prirodnih resursa ili zaštićenih područja za organsku poljoprivrednu proizvodnju u FBiH.

Proizvođači u nevjerici: Strategija zaustavlja razvoj mljekarstva

Put koji organsku proizvodnju, posebno u ruralnim područjima entiteta, podiže na viši proizvodni nivo je zadrugarstvo i udruživanje porodičnih farmi na lokalnim područjima u cilju povećanja količine organskog proizvoda, edukacije potrošača, ostvarivanja konkurentnosti, standardizacije kvalitete, brendiranje proizvoda i konačno izlazak na domaće i međunarodno tržište - stoji u strategiji poljoprivrede i ruralnog razvoja FBiH za razdoblje od 2021. do 2027.


Tagovi

Poljoprivredno zemljište Oganska proizvodnja Strategija Poljoprivreda Poljoprivrednici

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]