Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osječka tržnica
  • 21.05.2020. 13:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Novo normalno na tržnici: manje gužve, kupci i prodavači pridržavaju se mjera

Situacija s koronavirusom smanjila je gužve na tržnici, a kupci i prodavači se strogo pridržavaju zadanih mjera. Kako to izgleda?

Foto: Matea Kopić
  • 267
  • 17
  • 0

Dezinfekcija ruku pri ulasku, zaštitne maske i rukavice, držanje distance i zabrana dodirivanja izloženih proizvoda – sve navedeno su mjere kojih se strogo pridržavaju kupci na osječkoj tržnici. Dok do prije nekoliko mjeseci nismo mogli ni zamišljati da će nam kupovina, ali i svakodnevica izgledati ovako, danas smo dobro upućeni u situaciju vezanu za Covid–19 i slijedimo upute Stožera civilne zaštite u zaštiti sebe i drugih.

Osijek ima osam tržnica, u gotovo svakoj četvrti po jednu. No, u vrijeme pandemije radi samo jedna - ona glavna na Gajevom trgu. Posjetili smo ju i uvjerili se kako su Osječani odgovorni kupci i građani. 

Iz Donjeg u Gornji grad

OPG Mikšić Mirko iz Osijeka, odnosno prigradskog naselja Brijesta, na klupama je ponudio domaće povrće iz vlastitoga vrta. Prije ove krize Mirko je svakodnevno odlazio na tržnicu u Donjem gradu gdje već ima i svoje stalne kupce, no sada se dobro snalazi i na glavnoj tržnici. Kaže kako na oba mjesta ima jednak broj kupaca, ali da su ga pronašle i njegove stare mušterije, a nove prepoznale kvalitetu njegovih proizvoda.

"Kada je krenula situacija s koronavirusom, djeca su mi otvorila internetsku stranicu preko koje smo prodali veliku količinu naših proizvoda. Online prodaja doista nam je puno značila prije nego smo došli na ovu tržnicu i jako smo zadovoljni."

Ništa bez maske i rukavica

Kaže kako su se bez obzira na promjenu sredine dobro snašli. Isto tako smatra da se domaći proizvođači trebaju malo potruditi da bi se njihova proizvodnja istaknula. "Mislim da bi svi mi kao domaći proizvođači trebali imati više potpore i mogućnosti za plasiranje naših proizvoda na neka veća tržišta, te bi samim time imali veću učinak kao što to imaju prilike činiti proizvođači u drugim zemljama EU."

Zaživjela prodaja na društvenim mrežama

Osim iz Osijeka i okolice, mjesto na tržnici imaju i proizvođači iz okolnih mjesta. OPG Damjanović Kata iz Ivankova, odnosno prodavačica Lucija, kupcima je ponudila sezonske šparoge.  "S obzirom na trenutno stanje, zadovoljni smo prodajom jer kupci prepoznaju našu domaću proizvodnju čime pomažu svim malim proizvođačima. Osim prodaje na tržnici, prodavali smo i prodajemo i dalje preko naše facebook stranice te vršimo dostavu, ali uglavnom starijim ljudima ili onima koji nisu u mogućnosti posjetiti tržnicu", kaže Lucija. Dodaje kako je i iz ove situacije proizašlo nešto dobro jer planiraju nastaviti dostavljati svojim kupcima.  

OPG Brisuda iz Čepina bavi se u proizvodnjom cvijeća. U razgovoru s njihovim kupcima doznajemo da su najkvalitetnije i najbolje sadnice koje će uljepšati dvorišta upravo kod gospođe Ruže. "Ne možemo se požaliti na prodaju, prodaja je dobra. Kupci dolaze na naš štand i odlaze zadovoljni. I mi vršimo online prodaju pomoću naše facebook stranice preko koje svakodnevno prodajemo više nego na tržnici", doznajemo. Priznaje da su trenutno svi prodavači malo ograničeni s prostorom, prvenstveno zbog zaštitnih folija koje onemogućavaju kupcima dodirivanje proizvoda, ali i zbog propisane distance.

Stalna prodavačica na Gajevom trgu

Osim povrća i cvijeća, osječka je tržnica bogata kvalitetnim voćem. Ovoga puta posebno su se istaknule jagode koje svakodnevno privlače sve njihove ljubitelje. Posebno su popularne one iz Petrijevaca, proizvodi ih OPG Šunjić, a prodaje vrijedni Zdravko Jurmanović koji tvrdi da imaju najbolje jagode na tržnici. Kaže kako kupci koji su ih posjećivali i prije, dolaze i sada te da se njihov broj nije smanjio.

Kupci vrlo ozbiljno shvatili preporuke stožera

Znamo da su na tržištu osim proizvođača, odnosno prodavača, važni i kupci. Iz prve ruke doznajemo da su svi proizvodi izuzetno kvalitetni, a prodavači ljubazni.

"Trenutno stanje je malo bolje jer nema gužve i lakše je doći do određenih proizvoda. Zadovoljna sam i voljela bih da tako i ostane", kaže Matea koja svakog tjedna posjeti osječku tržnicu.

Na pitanje pridržavaju li se kupci zadanih mjera, svi proizvođači odgovaraju potvrdno i dodaju da su kupci vrlo ozbiljno i odgovorno shvatili preporuke stožera. 

Petrijevačke jagode simbol su osječke tržnice u proljeće

"Pridržavam se mjera, dobro se snalazim na tržnici i dosta često dolazim. Pozitivna stvar je ta što nema preprodavača, nego samo pravi proizvođači i smatram da je to dobro i za njih, ali i za kupce", doznajemo od Ljiljane koja po svježe namirnice radije dolazi na tržnicu, nego u trgovačke centre.

Vikendom su gužve veće, stoga pojedinci koji ih žele izbjeći odlaze u kupovinu preko tjedna. Važno je napomenuti da dosada nije bilo nikakvih problema i da smo i u ovoj situaciji pokazali zajedništvo i međusobno razumijevanje.  


Fotoprilog


Tagovi

Osječka tržnica OPG Povrće Voće Cvijeće Covid-19 Mjere


Autorica

Matea Kopić

Više [+]

Matea je studentica diplomskog studija Ishrana bilja i tloznanstvo na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]