Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PMT
  • 28.08.2020. 09:15

Novom G serijom Valtra pokrenula petu generaciju traktora!

Nova G serija je prva u petoj generacija Valtra traktora i ujedno potpuno novi tip modela koja se uklapa među popularne A i N. Serija G je i prvi traktor u rasponu od 100-135 KS koji nudi SmartTouch kontrole kao i kompletne mogućnosti precizne poljoprivrede.

Foto: Valtra
  • 157
  • 64
  • 0

Valtra je predstavnicima medija u četvrtak 27. avgusta predstavila potpuno novu G seriju traktora koja je ujedno i uvod u ono što su pripremili za iduće proljeće, petu generaciju svih ostalih serija i to za njezin 70. rođendan. U prezentaciji traktora u petak, 28. avguta, moći će učestvovati svi zainteresovani koji su se prijavili.

Promocija je zbog epidemije korona virusa i pridržavanja epidemioloških mjera u drugačijem obliku nego inače, onom virtualnom.

Nova G serija je prva u petoj generacija Valtra traktora i ujedno potpuno novi tip modela koja se uklapa među popularne A i N. Serija G ujedno je i prvi traktor u rasponu od 100-135 KS koji nudi SmartTouch kontrole kao i kompletne mogućnosti precizne poljoprivrede. Kao rezultat, popularni SmartTouch terminal sada je dostupan na svim Valtra traktorima u rasponu od 100-400 KS. Valtra Connect telemetrija je takođe standardna za Versu modele G serije dok je snažna load-sensing hidraulika standardna na Active i Versu modelima.

Kompaktna i snažna serija

"G serija je tipičan višenamjenski traktor koji se koristi u obavljanju poslova sa prednjim utovarivačem, prskanju, proizvodnji hrane za stoku, uzgoju povrća uz tehnike precizne poljoprivrede itd. Upravljanje njime treba biti jednostavno i sigurno uz ugodne radne uslove, snažnu prednju i stražnju hidrauliku te izvrsnu vidljivost. Sve u svemu, serija G je kompaktna, ali i dalje snažna", rekao je Mikko Lehikoinen iz Valtre.

dv
G serija je tipičan višenamjenski traktor koij se koristi u obavljanju poslova sa prednjim utovarivačem

Iz Valtre napominju kako je ova serija jednostavna za rukovanje i održavanje. Izrađena je za zahtjevne zadatke prednjeg utovarivača, a polazište njegovog dizajna bilo je pružiti najbolju vidljivost i udobnost korisniku. Može se prilagoditi u skladu s individualnim potrebama, a tekući troškovi mogu se predvidjeti upravo zahvaljujući prilagođenim rješenjima za finansiranje i ugovorima o uslugama. Valtrine usluge prodaje Connect, Care i Go omogućuju bezbrižno korištenje traktora.

Moderna i prostrana kabina

G serija ima modernu i prostranu kabinu sa 5,7 kvadratnih metara stakla, uključujući 0,35 kvadratnih metara na panoramskom krovu. Suspenzija kabine dodatno povećava udobnost zajedno sa grijanim staklima, klima uređajem, dodatnim grijačem kabine i USB utičnicom za punjenje koji su dostupni sa pomoćnim napajanjem.

vd
G serija ima modernu i prostranu kabinu sa 5,7 kvadratnih metara stakla

Versu modeli sa SmartTouch sučeljem mogu pristupiti istim odlikama SmartFarminga kao i veći modeli N i T serije. Dostupni su i Active modeli sa mogućnostima automatskog upravljanja, kao i mogućnostima precizne poljoprivrede koji se mogu aktivirati putem dodatnog SmartTouch terminala.

Kako su već i spomenuli, G serija dizajnirana je kao idealan traktor za obavljanje zadataka sa prednjim utovarivačem. Nudi izvrsnu vidljivost, dobru raspodjelu težine, prednji utovarivač koji je integrisan sa šasijom, hidrauličnu pomoć koja automatski povećava brzinu motora te Live 3 odliku koja omogućuje istovremenu upotrebu do tri različite funkcije prednjeg utovarivača.

"Osim radova na polju i na farmi, G serija pogodna je i za poslove u šumarstvu. Može se specifikovati sa uskim blatobranima, čeličnim rezervoarom goriva, polikarbonatnim staklom, šumskim gumama, rotirajućim sjedalom i zaštitom kabine. Dodatni svjetlosni paket nudi četiri radna svjetla sprijeda i šest straga koja se takođe automatski uključuju kada se traktor kreće unazad, što olakšava rad u mračnim uslovima", rekli su iz Valtre.

Svestrana transmisija za široke spektre zadataka

Što se transmisije tiče, ova serija ima 24+24R sa četiri raspona i šest powershift brzina. Prebacivanja sa područja B na C i između područja C i D su automatizovana, što olakšava upravljanje traktorom, posebno na cesti. Na tradicionalni Valtra način, ručna kočnica je integrisana sa ručicom reverzora za promjenu smjera naprijed-nazad, a vozač može programirati i postavke transmisije. Najsporija brzina rada sa pužnim brzinama je samo 120 metara na sat, što navode idealnim kod uzgoja povrća.

cs
Ručna kočnica je integrisana sa ručicom reverzora za promjenu smjera naprijed-nazad

Hill-hold funkcija zadržavanja na brdovitim krajolicima održava traktor nepomičnim čak i na strmim brežuljcima bez upotrebe kočnica.

Minimalna stražnja podizna snaga je 50 kN preko cijele visine podizanja te 30 kN naprijed. Dostupno je i prednje kardansko vratilo.

Pouzdan i kompaktan AGCO Power motor

Da ne zaboravimo spomenuti i glavnu stvar koja pokreće ovaj traktor, to je četverocilindrični 4,4-litarski AGCO Power motor. Njegova kompaktna veličina omogućuje vrlo nizak prednji dio koji pruža dobru vidljivost. U skladu je s emisijom Stage V (EURO VI) motora bez recirkulacije izduvnih plinova. Svi modeli nude pojačanje snage već pri brzinama u radu na polju, tokom vožnje u B5 ili većim brzinama. Valtrino tradicionalno Sigma Power pojačanje snage takođe je dostupno za PTO.

Tablica: Tehničke specifikacije modela G serije traktora

Model

Snaga (KS/kW)

Pojačana snaga (KS/kW)

Obrtni moment Nm (std/snaga)

G105

105/78

110/82

440/470

G115

115/85

120/90

460/510

G125ECO

115/85

125/93

518/555

G125 std

125/93

130/97

520/540

G135

135/100

145/107

550/560

G125 Eco je EcoPower model s ekonomičnom potrošnjom goriva koji omogućuje vozaču odabir između Power ili Eco načina rada koji smanjuje brzinu motora uz povećanje obrtnog momenta do 555 Nm. Valtrini EcoPower modeli čuvaju okoliš, štede novac i sluh zahvaljujući njihovom nižem nivou buke.

Serijska proizvodnja već započela

Zainteresovani kupci se sigurno pitaju kada ovaj model kreće u prodaju. Naime, serijska proizvodnja je već započela. U Finskoj, Velikoj Britaniji i Njemačkoj kupci će od septembra ove godine moći rezervisati jedan od novih traktora putem interneta. Nakon plaćanja naknade za rezervaciju, kupac će biti u mogućnosti sa lokalnim prodavačem razgovarati o svim pojedinostima, kao što su brojne opcije i mogućim zamjenama staro za novo.

Nova G serija dostupna je u četiri nivoa opreme: Basic, Comfort, Technology i Technology Pro. Kupci će takođe moći iz fabrike u Finskoj naručiti svoje traktore serije G izrađene po željama i mjeri te sa prilagođenim karakteristikama Unlimited Studia.

Više fotografija nove G serije pogledajte u galeriji ispod teksta!


Fotoprilog


Tagovi

Valtra Nova serija traktora G serija Nova generacija Peta generacija PMT Prezentacija


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete