Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uklanjanje otpada
  • 07.01.2021. 11:30

Obezbjeđena sredstva za zbrinjavanje više od 400 tona otpada iz tri kantona

Pregledom je ustanovljeno da sa otpadom nije postupano na okolišno prihvatljiv način. Utvrđeno je i da pogon i lokacija navedeni u dozvoli, ne odgovaraju stanju na terenu.

Foto: Facebook/Kenan Adžem (ilustracija)
  • 59
  • 3
  • 0

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je zaključak na osnovu kojeg su stvorene pretpostavke za sprovođenje aktivnosti u cilju prioritetne zaštite javnog interesa, a koji se odnosi na prikupljanje i zbrinjavanje 414 tona neopasnog otpada deponovanog na području tri kantona.

Ove radnje će se sprovesti prije svega zbog interesa stanovništva Federacije BiH, a zatim i usljed činjenice da "Krom reciklaža d.o.o.", iz Drvara nije postupila u skladu s rješenjem nadležnog inspektora, stoji u saopćenju Vlade FBiH.

Krajem osmog mjeseca (28.08.) prošle godine, zadužen je Fond za zaštitu okoliša FBiH, da obezbjedi novčana sredstva dok je Federalna uprava zadužena za inspekcijske poslove (FUZIP) u cilju pokretanja procesa zbrinjavanja na ekološki prihvatljiv način 414 t otpada, u roku od mjesec dana (30 dana).

Upravljanje otpadom nije ekološki prihvatljivo ?!

Aktivnosti na prikupljanju i zbrinjavanju pratiće nadležni inspektori, u skladu s tehnološkim i vremenskim uvjetima, kao i prema odredbama predviđenim ugovorom.

Izdvojeno pola miliona KM za mjerenje kvaliteta zraka u FBiH

Kako su se javili problemi vezani za deponovanje uvezenog tekstilnog otpada, u više općina (u tri kantona), urbanističko - ekološki inspektori su po zahtjevima federalne ministrice okoliša i turizma, izvršili niz nadzora u cilju utvrđivanja okolnosti i uvjeta njegovog deponovanja, porijekla, kao i vrste i štetnosti po lokalno stanovništvo.

Pregledom je ustanovljeno da sa njim nije postupano na okolišno prihvatljiv način. Utvrđeno je i da pogon i lokacija navedeni u dozvoli, ne odgovaraju stanju na terenu, kao i to da oprema i mašine za reciklažu ne postoje na lokaciji uskladištenja otpada.

Osigurana sredstva za njegovo uklanjanje

Iz navedenih razloga, prvenstveno zbog dobrobiti tamošnjeg stanovništva, zaštite okoliša ali i građana, odgovornost za rješavanje ovog problema preuzele su federalne institucije, te svojom saradnjom osigurale finansijska sredstva i hitno pristupile njegovom prikupljanju i uklanjanju.

Također, u postupcima nadzora, inspektori nisu izrekli prekršajne naloge, da ne bi ugrozili aktivnosti nadležnog tužilaštva, odnosno mogućnost pokretanja i vođenja krivičnog postupka u ovom slučaju, saopćava Federalna uprava za inspekcijske poslove.


Tagovi

Uklanjanje otpada Zaštita okoliša Neopasni otpad Zbrinjavanje otpada Mašine za reciklažu Tekstilni otpad


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

62


Glasova: 28

Da 45,2%

Glasova: 24

Ne 38,7%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,1%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]