Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva krompira
  • 30.04.2020. 16:00
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Visoko

Obezbjeđeno sjemenskog krompira za 580 porodica, za proljetnu sjetvu

Vandredna situacija izazvana pandemijom širenja korona virusa, potaknula je mnoge gradove i općine u BiH na donošenje posebnih mjera i programa potpora proljetne sjetve.

Foto: Depositphotos/mihalec
  • 351
  • 124
  • 0

U svakoj vandrednoj situaciji hrana postaje prioritet, a poljoprivredno zemljište osnovni resurs za proizvodnju. Izvještaji o zasijanim porvršinama u ovogodišnjoj proljetnoj sjetvi po mnogo čemu će biti različiti od svih ostalih u prethodnim godinama.

Svaki slobodan kvadrat obradivog tla se sada kultivira i vrši sjetva. Vandredna situacija izazvana aktuelnom pandemijom, potaknula je mnoge gradove i općine u BiH na donošenje posebnih mjera i programa potpora proljetne sjetve. Jedna takva realizuje se i u Gradu Visoko, gdje je gradska Uprava svim zainteresovanim osigurala proljetnu sjetvu krompira na manjim obradivim površinama.

Plan je zasijati do 0,5 dunuma

Raspisani Javni poziv odnosio se na sijanje krompira na manjim površinama, do 0,5 dunuma. Iz gradske Uprave pojašnjavaju da je cilj bio da svo stanovništvo, prvenstveno u gradskim naseljima i svim ostalim prigradskim mjesnim zajednicima, koja imaju manje površine pogodne za obradu (vrt, bašta, avlija, dvorište), dobiju sjemenski materijal i na taj način za sebe i porodicu obezbijede određene količine ovog povrća.

Uputstva za rezanje krompira prije sadnje

Pri obradi zahtjeva, prioritet su imali oni koji su ostali bez posla, demobilisani borci, penzioneri i porodice gdje niti jedan član nije zaposlen. Nakon izvršene podjele evidentirano je da je 580 korisnika preuzelo sjetveni krompir, a prema prijavljenim površinama, realizacijom ove mjere, ukupno će biti zasijano dodatnih 10 hektara pod krompirom.

Ugovorena proizvodnja kao jedna od mjera

Za realizaciju navedene mjere, ova samouprava je obezbijedila vlastita budžetska sredstva za ukupnu nabavku oko 15 tona sjetvenog deklariranog materijala sa fitosanitarnim odobrenjem srednje kasne sorte Margarita i rane sorte Madrid u tipu Carrere. Krompir je vrsta koja se lako prilagođava svim klimatskim uvjetima i minimalnoj agrotehnici.

Zašto i kada se zagrće krompir?

Može se sijati u krupnoj frakciji ili se gomolji mogu i prerezati na način da na svakom odrezanom komadu (frakciji) imaju 2-3 klice, a osnovne minimalne mjere njege zasada su međuredna kultivacija, nagrtanje i zaštita od korova i bolesti. Također jedna od mjera je i ugovorena proizvodnja krompira, a u planu je otkup oko 50 tona ovog povrća od lokalnih poljoprivrednih udruženja. Sve otkupljene količine će se dalje proslijediti prema potrebama Javne kuhinje Visoko i Centra za socijalni rad za egzistencijalno ugrožene porodice.

Ušteda od oko 20 miliona KM

Koliko poljoprivreda i proizvodnja hrane pa i na manjim površinama za vlastite potrebe postaje važna, pokazuje i podatak da je gradska Uprava u roku od dva dana zaprimila 580 zahtjeva za dodjelu sjemenskog krompira. Doza bojazni i nesigurnosti kod ljudi u ovoj vandrednoj situaciji ponovo je pokazala da kada god je teško, poljoprivreda postaje prioritet.

Uzgojite krompir na starinski način - pod slamom

Ništa novo, u prošlosti su mnogi svjetski nemili događaji, od ratova pa do prirodnih katastrofa, to i pokazali. U jedno možemo biti sigurni, ove godine u BiH neće zafaliti sigurno krompira i eto prilike da se uštedi skoro 20 miliona KM koliko je naša država prošle godine utrošila za uvoz ovog poljoprivrednog usjeva.


Tagovi

Sjemenski krompir Vanredna situacija Posebne mjere Sjetva krompira Proljetna sjetva Program potpora Poljoprivredno zemljište Ugovorena proizvodnja Proizvodnja hrane Poljoprivredna proizvodnja


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.