Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obični dupin
  • 26.07.2018. 10:30

Obični dupin, regionalno izumrla vrsta, ponovno u Jadranu!

Je li nam more čistije i bogatije ribom nego li prije 30-ak godina? Istraživači Instituta Plavi svijet susreli su se sa skupinom od 50 običnih dupina u području Kornata, nestalih iz Jadrana većinom zbog prelova ribe i zagađenja mora. Vidite li ih i sami, fotografirajte i javite istraživačima!

Foto: plavi-svijet.org
  • 722
  • 25
  • 0

Obični dupin ponovno živi u Jadranu! Naime, kako je izvijestio Institut Plavi svijet, tijekom redovnog monitoringa dobrih dupina u srpnju, koje provode u području sjeverne Dalmacije u suradnji s Parkom prirode "Telaščica“ i Nacionalnim parkom "Kornati“, istraživači su zabilježili susret sa skupinom od preko 50 običnih dupina (Delphinus delphis), regionalno izumrlom vrstom koja u Jadranu više ne obitava!

"Skupinu običnih dupina susreli smo oko 2 NM zapadno od obale otočića Mana u području Kornata. Posebno nas je razveselila činjenica da su u skupini bili mladunci te jedan novorođeni mladunac!", rekla je Tihana Vučur, istraživačica Instituta Plavi svijet.

Obični dupini, navode, nekad su bili najbrojniji dupini u Jadranskom i Sredozemnom moru. Kao i sredozemna medvjedica, i obični dupin se na žalost u Jadranskom moru smatra regionalno izumrlom vrstom jer već nekoliko desetljeća ne postoje podaci o njihovom trajnom obitavanju i razmnožavanju.

Prelov ribe i zagađenje mora doveli do njihova nestanka 

"Početak nestanka vrste iz Jadrana vezan je uz organizirane kampanje ubijanja i istrjebljivanja jer su dupini smatrani štetočinama koje uništavaju riblji fond te je za svakog ubijenog dupina isplaćivana nagrada. Kampanja istrjebljivanja eskalirala je 50-tih godina prošlog stoljeća kad je uglavnom u području sjevernog Jadrana ubijeno gotovo 800 dupina. Pojava industrijskog ribolova i njime uzrokovani prelov ribe, zagađenje mora (posebice sjevernog Jadrana) te promjene u okolišu uzrokovane globalnim zatopljenjem i pojavom novih vrsta, doveli su do konačnog nestanka običnih dupina iz Jadrana tijekom 80-tih i 90-tih godina prošlog stoljeća.

Nažalost, obični dupini suočavaju se sa sličnim problemima u okolišu i diljem Sredozemlja. Danas je vrsta u većem broju prisutna samo još u Alboranskom moru, području oko Malte i u nekim dijelovima Egejskog mora", rekao je dr. sc. Draško Holcer, viši kustos Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i predsjednik Instituta Plavi svijet koji je istraživao razloge nestanka običnih dupina iz Jadrana.

A kako ga prepoznati? Obični dupin (Delphinus delphis), pojašnjavaju, obitava u morima i oceanima umjerenog i tropskog pojasa cijelog svijeta. Tamnih leđa i svijetlog trbuha, obični dupin lako je prepoznatljiv po karakterističnom žuto bijelom obojanju na boku koje izgleda kao polegnuta osmica. Obični dupin spada u manje dupine. Duljina tijela obično je do 230 cm. Hrane se uglavnom sitnijom plavom ribom i beskralješnjacima. Prema dostupnim podacima prosječna duljina života kod ove vrste je oko 30 godina.

Vidite li ih, fotografirajte i javite istraživačima

"Populacija sredozemnih običnih dupina ugrožena je, a populacija ima trend opadanja brojnosti. Ljudske aktivnosti glavni su uzrok smanjenja brojnosti. Prijetnje uključuju nedostatak hrane uzrokovan prelovom ribe, buku niske frekvencije koju proizvode trgovački brodovi, zaplitanje u ribarske alate te negativni utjecaj onečišćenja, posebice kemijskih spojeva koji utiču na imunološki sustav i spojeve koji uzrokuju smanjenu reprodukciju. Svi dupini i kitovi danas su zakonom zaštićeni te je zabranjeno njihovo proganjanje i uznemiravanje, no unatoč zakonskoj zaštiti, kod većine vrsta bilježi se pad brojnosti.

Pozivamo stoga sve građane da nam dojave svoja opažanja kitova i dupina u Jadranu putem emaila info@plavi-svijet.org ili naše Facebook stranice te da nam pošalju svoje fotografije i video snimke jer će nam tako pomoći da prikupimo podatke potrebne za razumijevanje njihovog života u Jadranskom moru i njihovo očuvanje", pozivaju iz Instituta Plavi svijet. 


Izvori

Institut Plavi svijet


Tagovi

Obični dupin Jadran Institut Plavi svijet


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).