Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elementarna nepogoda
  • 10.11.2020. 18:00
  • Španjolska

Obilne kiše nanijele 62 milijuna eura štete - najviše stradali agrumi

Šteta bi mogla narasti i na 80 milijuna eura, a ugrožena je i sljedeća sezona.

Foto: Facebook/AVA ASAJA
  • 736
  • 108
  • 0

Posljednjih su dana u španjolskoj regiji Valencija padale obilne kiše, posebno u obalnim regijama. Poplava je prema prvim procjenama nanijela štete u vrijednosti 62 milijuna eura.

Najveći su gubitci nastali u poljoprivredi, a dodatni su troškovi potrebni za spašavanje voćaka i popravke oštećene infrastrukture, ističu u Valencijskom udruženju poljoprivrednih proizvođača (AVA-ASAJA).

Pogođeno 15.000 hektara agruma

Štete nastale samo u proizvodnji procijenjene su na 42 milijuna eura. Najugroženija kultura su agrumi. Pogođeno je oko 15.000 hektara, a 20 milijuna plodova neće nikada doći na tržište.

Nikad lošija godina za uzgoj koštičavog voća u Španjolskoj?

Osim agruma, poharan je i kaki čija je sezona berbe u tijeku. Oštećeno je 4.000 hektara, a gubitci procijenjeni na oko 12 milijuna eura. Pored toga, uništeno je 1.000 hektara sezonskog povrća, i na otvorenom i u staklenicima, s ekonomskim učinkom od 6 milijuna eura.

Sezona berbe kakija je trebala započeti

Na kraju, rasadničari ukrasnog bilja i cvijeća procjenjuju svoje gubitke na 4 milijuna eura koji su dodatno utjecali na proizvodnju, već pogođenu pandemijom koronavirusa.

Potrebna su ulaganja i za spas sljedeće sezone

Pored svega, AVA-ASAJA procjenjuje da će proizvođači morati potrošiti 5 milijuna eura na fungicidne i revitalizirajuće tretmane kako bi spasili sljedeću sezonu, pa čak i život stabala. Upozoravaju da, ako polja citrusa i kakija ostanu poplavljena nekoliko dana, može doći do nepovratne štete uzrokovane korijenskom asfiksijom.

Što se tiče poljoprivredne infrastrukture, predviđaju dodatne troškove potrebne za popravak cesta, cjevovoda, staklenika, skladišta i objekata za navodnjavanje na 15 milijuna eura. Procijenjeno je da će biti potrebno ukupno 62 milijuna eura. Stvarni iznos štete vjerojatno će se znati za petnaestak dana, a mogla bi doseći do čak 80 milijuna.

Ukrasno bilje u rasadniku je pod vodom

Zahtijevaju odštetu od ministarstva poljoprivrede

Ovo je udruženje zatražilo od španjolske grupe osiguravajućih društva (Agroseguro) da ubrza procjene zahvaćenih polja i plaćanje odgovarajuće naknade, jer su mnogi poljoprivredni proizvođači prisiljeni što prije poduzeti potrebne radnje na usjevima i infrastrukturi svojih farmi.

U poplavi se utopilo više milijuna svinja, a stradala i polja riže

Udruga također zahtijeva od ondašnjeg ministarstva poljoprivrede da provede posebnu liniju pomoći kako bi se proizvođačima u najugroženijim područjima omogućilo pokrivanje štete. Također, traže i smanjenje poreza na imovinu, ukidanje doprinosa za socijalno osiguranje i nulti modul u sljedećoj prijavi prihoda.


Tagovi

AVA-ASAJA Poplava Kiše Španjolska Štete Agrumi Procjena


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]