Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • SP ZPP
  • 12.08.2022. 09:00

Objavljen je Strateški plan ZPP-a Hrvatske: Što donosi poljoprivrednicima do 2027?

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je javno savjetovanje o ovom ključnom dokumentu. Uključite se.

Foto: Fotografiche@Depositphotos
  • 2.297
  • 236
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede u javno je savjetovanje s današnjim danom, 12. kolovoza, pustilo Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. - 2027., programski dokument i temelj za korištenje sredstava europskih poljoprivrednih fondova (Europski fond za jamstva u poljoprivredi - EFJP i Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj - EPFRR).

Kako napominju, u okviru njegove provedbe predviđena je primjena alata i instrumenata zajedničke poljoprivredne politike - izravna plaćanja, ruralni razvoj, sektorske intervencije - za adresiranje potreba i prioriteta poljoprivrede i ruralnih područja u Hrvatskoj utvrđenih na temelju provedenih SWOT analiza (snage, slabosti, prilike i prijetnje) po specifičnim ciljevima ZPP-a, propisanim temeljnim uredbama nove, reformirane politike. 

Plan sadrži gotovo 1.000 stranica, a između ostalog navodi se da je poljoprivreda u Hrvatskoj strateška grana gospodarstva, da su započeti procesi okrupnjavanja poljoprivrednih gospodarstava, generacijske obnove, modernizacije proizvodnje kao i povećanja prepoznatljivosti hrvatskih proizvoda.

"Intervencije u SP ZPP bit će usmjerene na daljnja ulaganja u proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda, s posebnim naglaskom na investicije u digitalizaciju i općenito primjenu inovacija te tzv. zelenu tranziciju, a koja podrazumijeva investicije koje ne štete ili su korisne za prirodu i okoliš, kao na primjer investicije u obnovljive izvore energije", stoji između ostalog u Planu.

Više potpore za male i mlade poljoprivrednike 

Kažu i da će potpore posebno biti usmjerene na male i mlade s najvećim potencijalom rasta i razvoja proizvodnje kao i na poticanje udruživanja poljoprivrednika s ciljem jačanja njihova položaja na tržištu.

Strateški plan ZPP-a težak je 3,8 milijardi eura, tko može računati na više iznose potpora?

Naime, kako stoji u također objavljenoj Strateškoj studija utjecaja na okoliš SP ZPP RH, preraspodjelom dijela dohodovne potpore od najvećih korisnika prema malim i srednjim poljoprivrednicima smanjit će se postojeća neravnoteža. Sa sadašnjih 10 posto omotnice za prvih 20 ha, omotnica za dodatnu preraspodijeljenu potporu dohotku obuhvatit će 20 posto od raspoložive omotnice za izravna plaćanja, koja će se isplaćivati za prvih 30 prihvatljivih hektara.

"Povećanje prihvatljivih hektara sa 20 na 30 hektara ima za cilj još izraženiju potporu malim i srednjim poljoprivrednim gospodarstvima. Na taj način povećati će se izravna plaćanja po hektaru za poljoprivredna gospodarstva veličine do 50 ha, odnosno za 96,7 % korisnika izravnih plaćanja u RH, dok će biti smanjena za 3,3 % korisnika koji imaju iznad 50 ha", stoji u studiji. 

Strateški plan navodi i da će se, s obzirom na usmjerenost sadašnje proizvodnje na proizvode niske dodane vrijednosti (prvenstveno žitarice), intervencijama poticati prelazak na proizvode veće dodane vrijednosti.

Provedba planiranog, opisuju, u konačnici će rezultirati povećanjem dohotka poljoprivrednika, koji je još uvijek značajno ispod prosjeka dohotka cjelokupnog gospodarstva. 

Kreće javna rasprava o Strateškom planu ZPP-a, uključite se

Vezano uz Zeleni plan, a kako bi se ostvarili klimatsko okolišni ciljevi poput smanjenja ukupne uporabe pesticida za 50 posto, uključivanje najmanje 25% poljoprivrednog zemljišta EU pod ekološkim uzgojem uz značajan porast ekološke akvakulture, smanjenje prodaje antimikrobnih sredstava namijenjenih uzgoju životinja i akvakulturi za 50% te gnojiva za najmanje 20 posto, vraćanje barem 10% poljoprivrednih površina pod visoko raznolika obilježja krajobraza (...), dodjeljivat će se potpore u oblicima: dodatnih plaćanja na osnovnu potporu dohotku, nadoknade dodatnih troškova i gubitka prihoda koji su rezultat preuzetih obveza ili za odgovarajuća ulaganja.

Cjelovit Strateški plan kao i studiju utjecaja na okoliš pronađite u dokumentima ispod teksta, a javno savjetovanje koje je otvoreno do 12. rujna, ovdje


Dokumenti


Tagovi

Strateški plan ZPP Novo razdoblje Intervencije Zeleni plan Potpore EU fondovi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]