Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 02.06.2018. 09:00

Objavljen reformski paket ZPP-a, Ministarstvo poljoprivrede podržava namjeru osiguranja više novca za mlade

Jedan od prioriteta novog modela potpore je generacijska obnova u poljoprivredi, što je i za Hrvatsku vrlo važno pitanje te podržavamo namjeru da se iz europskih fondova za financiranje poljoprivrede osigura veći iznos za privlačenje mladih u ovaj sektor, reagiralo je Ministarstvo priopćenjem. 

Foto: Bigstockphoto/budabar
  • 930
  • 67
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede pozdravlja objavu reformskog paketa te podržava njegovu osnovnu ideju pojednostavljenja ZPP-a i veće uloge država članica u razradi i provedbi poljoprivredne politike. Jedan od prioriteta novog modela potpore je generacijska obnova u poljoprivredi, što je i za Hrvatsku vrlo važno pitanje te podržavamo namjeru da se iz europskih fondova za financiranje poljoprivrede osigura veći iznos za privlačenje mladih u ovaj sektor, reagiralo je Ministarstvo priopćenjem. 

Podsjećamo, Europska komisija jučer je objavila dugo očekivani paket propisa za zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) u razdoblju od 2021. do 2027. godine. Reformski paket ZPP-a sastoji se od tri propisa: nove uredbe o nacionalnim strateškim planovima u poljoprivredi, nove horizontalne uredbe o financiranju iz EU fondova u poljoprivredi te uredbe kojom se modificiraju određene odredbe iz nekolicine propisa o uređenju tržišta i postupcima zaštite proizvoda oznakama kvalitete. 

Objavljen prijedlog proračuna EU: Što donosi ZPP nakon 2020. godine?

Kako pojašnjavaju, najveća novost koju donosi reformski paket je prijedlog planiranja svih mjera poljoprivredne politike koje se financiraju iz proračuna EU (izravna plaćanja, ruralni razvoj, programi potpore u pojedinim poljoprivrednim sektorima) u okviru jednog strateškog dokumenta kojeg donosi država članica, a odobrava Europska komisija. Države članice imat će veću slobodu nego do sada u definiranju uvjeta za financiranje korisnika u skladu s potrebama svojih poljoprivrednih sektora. Istovremeno, sve mjere koje će propisati države članice morat će dati doprinos u ostvarenju zajedničkih ciljeva Europske unije, posebno onih koji se odnose na zaštitu okoliša i mjere vezane uz klimatske promjene. 

Prijedlog reformskog paketa sada će biti upućen državama članicama, koje će ga razmotriti u okviru Vijeća EU. S obzirom na veliki broj pitanja obuhvaćenih paketom te različite uvjete u poljoprivrednoj proizvodnji država članica, mogu se, smatraju u Ministarstvu. očekivati dugotrajne rasprave prije postizanja dogovora o konačnom obliku zakonodavnih prijedloga koji će se primjenjivati nakon 2020. godine. Jedno od osjetljivih pitanja svakako je visina EU proračuna koji će biti na raspolaganju za poljoprivredu, s obzirom na prijedlog Europske komisije da se on smanji radi potreba financiranja drugih prioriteta.

Parlamentarci traže da poticaji idu malim i srednjim poljoprivrednicima

"Za veći broj država članica Europska komisija predložila je manje nacionalne alokacije nego u sadašnjem proračunskom razdoblju, pa tako i za Hrvatsku, te će u predstojećim pregovorima o budućnosti ZPP-a za Hrvatsku jedan od prioriteta biti zaštita interesa naših poljoprivrednika zadržavanjem razine proračuna za poljoprivredu", zaključuje se u priopćenju. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Europska komisija Proračun Ministarstvo poljoprivrede ZPP


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).