Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Označavanje proizvoda
  • 10.11.2022. 16:30

Objavljene nove mogućnosti označavanja proizvoda oznakom "Dokazana kvaliteta"

Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je koji sektori postaju prihvatljivi za ulazak u predmetni sustav

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 138
  • 31
  • 0

Sektori proizvodnje i prerade gljiva, proizvodnje i prerade žitarica te proizvodnje poljoprivrednog reprodukcijskog materijala postaju prihvatljivi za ulazak u sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda "Dokazana kvaliteta", priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Prema izmjenama i dopunama Pravilnika o nacionalnom sustavu omogućeno je i označavanje proizvoda koji se koristi kao sastojak u prerađevinama, primjerice jabuke s oznakom "Dokazana kvaliteta" u soku od jabuke. Ova izmjena, smatraju, doprinijet će još većoj zainteresiranosti za sustav od strane proizvođača, a potrošač će dodatno biti informiran o činjenici da proizvod sadrži sastojak koji ima dodanu vrijednost.  

Kako navode iz Ministarstva, "Dokazana kvaliteta" uspostavljena je radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a naglasak sustava je na označavanju proizvoda s dodanom vrijednosti temeljenoj na dodanoj kvaliteti proizvoda koja proizlazi iz različitih čimbenika koji se odnose na način proizvodnje, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim kriterijima.

Konzumna jaja tvrtke Luneta dobila oznaku "Dokazana kvaliteta-Hrvatska"

Poljoprivredni i prehrambeni proizvodi koji nose znak Dokazana kvaliteta – Hrvatska jamči potrošaču da kupuje domaći proizvod dodane vrijednosti. To znači da su i glavni sastojak i proizvodnja proizvoda iz Hrvatske.

Do danas imamo priznate četiri ovakve oznake -  za voće, konzumna jaja, povrće i meso peradi, a zaprimljen je i novi zahtjev za svježe svinjsko meso koji su zajednički podnijeli Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske i Hrvatska poljoprivredna komora.


Tagovi

Dokazana kvaliteta Ministarstvo pljoprivrede Označavanje proizvoda


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić