Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mehanizacija
  • 01.04.2023. 12:00

Obrada zemlje - koristiti plug ili rahljače?

Što osigurava bolju drenažu kada su oborine i zadržavanje vode kada je suša?

Foto: FB/Kollitsch GmbH
  • 3.195
  • 209
  • 1

Zemljište je najznačajniji resurs kojim raspolažu poljoprivrednici. Postoje brojni pristupi obrade, a cilj svakog je da se dobije maksimalan prinos u narednoj sezoni. Koristiti li plug ili rahljače?

Austrijska, obiteljska tvrtka je tržištu dala zadnji rahljač tla Kollitsch HBL kojeg je stvorio Franz Kollitsch kako bi riješio probleme obrade. Ekstremni vremenski uvjeti doveli su do zabarivanja tijekom kišovitog perioda i ekstremne suše za vrijeme toplinskih valova.

Relativno lagan stroj

Upotrebom ovog rahljača poboljšava se drenaža i povećava kapacitet zadržavanja vode. Stimulira se rast korijena, posebno u dubinu što osigurava skladištenje vode. U kišnim periodima suvišna voda otječe kroz brojne pukotine.

Prilikom rahljenja, HBL se uvlači u zbijeni sloj zemljišta što omogućava da tlak uzrokuje lomljenje sloja duž njegovih prirodnih linija loma. To znači da se zemljišni organizmi ne narušavaju i da se humus može izgraditi dugoročno. Zahvaljujući posebnom dizajnu s prednjim disk raonicima ima vrlo male zahtjeve za vučnom snagom.

Na no-till sjetvu prelazite postupno - uloženo će se vratiti

Kako bi se osigurala dugovječnost uređaja sve komponente koje se intenzivno koriste su napravljene od HARDOX-a, lijevanog željeza visoke čvrstoće, što mu omogućava da je relativno lagan. Postoji nekoliko modela: HBL 3000 radne širine 3 m, HBL 6000 radne širine 6 m i transportne 3 m, HBL 750 radne širine od 1,5 m za voćnjake i vinograde,

Radi na dubini do 55 cm

Rahljene se odvija na dubini zbijenog sloja između 20 i 40 cm, maksimalno do dubine od 55 cm. Čvrsti gumeni potporni kotači spriječavaju formiranje dubokih tragova. Razmak između motičica je 75 cm. Zahvaljujući PTO pogonu, vučni strojevi kao što su roto drljače ili sijačice, mogu se lako prikačiti direktno na stroj. Tako poljoprivrednik može obaviti nekoliko radnih koraka u jednom prolazu.

Jedna od pogodnosti je opcionalni uređaj za ubrizgavanje. On raspršuje efikasne mikroorganizme direktno u tlo preko motičica što omogućava hranjivim tvarima da bolje dođu do korijena biljaka.

Kako rade spomenuti modeli rahljača pogledajte u videu: 


Tagovi

Obrada zemljišta Kollitsch HBL Rahljenje tla


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)