Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brisanje parcela
  • 18.11.2022. 13:30

Obrađujete li privatno zemljište "bez papira", riješite to ili vas brišu iz ARKOD-a

Koliko je izbrisanih hektara državnog zemljišta vraćeno u sustav i što će biti sa 100 tisuća hektara privatnog zemljišta upisanog bez dokaza o vlasništvu ili posjedu?

Foto: Leticija Hrenkovic
  • 14.187
  • 866
  • 1

Prije devet mjeseci, točnije 22. veljače 2022. godine, iz ARKOD-a je obrisano 22.644 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta koje je, bez pravne osnove, do tada koristilo 3.322 poljoprivrednika na području cijele Hrvatske. 

Temelj za brisanje parcela bio je Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta, tzv. ARKOD pravilnik, objavljen prije dvije godine, koji je propisao da svi oni koji bez pravne osnove koriste šumsko i poljoprivredno zemljište u vlasništvu RH, trebaju do 31. prosinca 2021. godine dostaviti dokaze o vlasništvu ili posjedu.

Oni koji nisu "riješili papire" do tog roka ostali su bez zemljišta i mogućnosti da za njega dobiju izravna plaćanja.

Odluka nadležnih o brisanju zemljišta iz ARKOD-a, sustava evidencije obrađivanog zemljišta koji (nigdje u Europskoj uniji) ne evidentira posjed ni vlasništvo, već vrstu uporabe zemljišta, izazvala je pomutnju i ogorčenje među poljoprivrednicima diljem zemlje. To, naime, ostavlja značajnu količinu zemljišta izvan sustava proizvodnje, što je u suprotnosti sa strateškim ciljevima države, rekli su.

APPRRR krenula u brisanje parcela iz ARKOD sustava

Prema podacima Agencije za plaćanja, najviše parcela obrisano je u Zadarskoj županiji 5.352 hektara, zatim Splitsko-dalmatinskoj 2.511 ha, te Ličko-senjskoj 2.403 hektara.

Iz Agencije su tada kazali da će, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, Hrvatskim šumama i DORH-om, pokušati naći rješenje da se svim poljoprivrednicima koji koriste šumsko i poljoprivredno zemljište u vlasništvu države omogući evidentiranje takvog u ARKOD - do rješavanja prava korištenja sukladno propisima koji to reguliraju.

Je li rješenje nađeno?

Ponovni upis izbrisanog zemljišta i podnošenje zahtjeva za potporu, poljoprivrednici su mogli ostvariti samo ako su Agenciji dostavili dokaze o pravu korištenja poljoprivrednih površina.

A dokaz je nešto od sljedećih dokumenata: izvadak iz zemljišnih knjiga, izvadak iz katastra, ovjereni ugovori o zakupu, dugogodišnjem zakupu, davanju na korištenje izravnom pogodbom, privremenom korištenju, prodaji, koncesiji ili plodouživanju, služnosti šumskog zemljišta ili darovanju, pravomoćna sudska odluka, drugo pravomoćno rješenje nadležnog tijela i drugo.

Na što se odnosi ovo "drugo", obrazloženo je u tzv. Preporuci za rad Agenciji za plaćanja, u kojoj piše da se u ARKOD može upisati površina za koju poljoprivrednik priloži potvrdu jedinice lokalne samouprave kojom se daje suglasnost za korištenje zemljišta čiji je suvlasnik RH (a to zemljište ne smije biti u odobrenom Programu raspolaganja).

Isto tako, APPRRR prihvaća i potvrdu općine da poljoprivrednik koristi zemljište temeljem isteklog ugovora o zakupu ili drugog oblika raspolaganja, ako nije proveden javni natječaj. Te potvrde općine i gradovi mogu izdati na rok od godine dana, a popis izdanih potvrda moraju objaviti na svojim web stranicama, stoji u Preporuci.

Koliko je hektara vraćeno u ARKOD?

Iz Udruge proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež" kažu da je na njihovom području dosta poljoprivrednika uspjelo vratiti zemljišta u ARKOD.

Jedan dio imao je potvrde o korištenju koje je raniji zakon priznavao (nagodbe i ostalo), a drugi, veći dio, je to riješio uz pomoć jedinica lokalne samouprave koje su izdavale potvrde. No, to je bilo moguće samo za parcele koje nisu u Programu raspolaganja državnim zemljištem za koje je Ministarstvo poljoprivrede izdalo suglasnost.

"Ako su parcele u Programu raspolaganja i ići će natječaj, onda poljoprivrednici nisu za to zemljište mogli dobiti potvrdu. Općina Slivno je jedna od onih koja je najviše pomogla poljoprivrednicima i omogućila vraćanje zemljišta u ARKOD na godinu dana, ali uskoro i taj rok istječe“, rekao je Željko Bjeliš, predsjednik Udruge.

Koliko je izbrisanog zemljišta vraćeno u ARKOD pitali smo Agenciju za plaćanje.

Od 3.322 PG-a kod kojih je izvršeno brisanje površina, 2.621 PG je vratio površine u ARKOD sustav djelomično ili u potpunosti ili više od prijašnjeg stanja, ovisno o dostavljenoj dokumentaciji sukladno Pravilniku i Preporuci. Za navedenih 2.621 PG-a vraćeno je 3.478 ARKOD parcela ukupne površine 26.219,31 ha, stoji u odgovoru APPRRR.

Ispada da je vraćeno više zemlje negoli je izbrisano, pa smo za pojašnjenje upitali Antuna Vujića. On kaže da jednom izbrisana ID ARKOD parcela, gubi oznaku i ne može biti "vraćena" pod istim brojem, te da se u 26.219 hektara broji svo državno zemljište koje je upisano uz dokumentaciju ove godine.

"Neki poljoprivrednici su uspjeli ishoditi dokumentaciju ili dobiti ugovore o zakupu, neki i za više zemljišta nego što im je izbrisano iz ARKOD-a, pa su nastale nove ID parcele. Temeljem suglasnosti općina ili gradova o korištenju zemljišta, ili od Hrvatskih šuma, u ARKOD je vraćeno oko 5.000 hektara", kazao je ravnatelj APPRRR, Antun Vujić.

Uzrok problema - Izjave s dva svjedoka

Vlasniku ličke farme, Mladenu Kušekoviću u veljači su izbrisali stotinjak hektara. On je, kaže, relativno lako vratio dio zemljišta u ARKOD jer je dokazao da je obnovio ugovore o zakupu s Hrvatskim šumama. Ti ugovori, naime, nisu bili evidentirani u Upisniku poljoprivrednih gospodarstava, pa mu je zato zemljište obrisano. Međutim, on kaže da se brisanje površina nije prema svima odradilo na isti način.

"Nekima ne samo da nisu izbrisane površine za koje nikada nisu imali ugovore, već su kasnije još i nagrađeni jer su im Hrvatske šume dodjelile ugovore o kratkoročnom zakupu, za površine upisane prije 31.12.2018. godine (kada je na snagu stupila Uredba o zakupu šumskog zemljišta). To se odnosi uglavnom na površine u šumsko gospodarskoj osnovi", rekao je Mladen Kušeković.

Kušeković mjeri granice ARKOD parcela koje obrađuje na Krbavskom polju.

Do problema je došlo, nastavlja Kušeković, jer je Agencija obrisala samo površine koje su bile označene sa dvije zvjezdice. One u njihovoj evidenciji znače da se radi o državnom zemljištu koje nije upisano u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava.

Naime, od prvih upisa površina u ARKOD, krajem 2010. godine, poljoprivrednici su bili (i sada su) u obvezi u evidentirati površine koje koriste za poljoprivrednu proizvodnju. Ukoliko za njih nisu imali pravnu osnovu za upis, za takve površine nisu mogli dobiti potporu.

"Sve je to tako normalno i mirno funkcioniralo do 2015. godine kada su najprije izjednačena prava na plaćanje za travne travnjake i oranice, odnosno značajno su porasle potpore za travne travnjake. Dodatno, omogućio se upis u Upisnik na temelju Izjava sa dva svjedoka. Dakle, od tog trenutka više nije bilo potrebno biti vlasnik ili imati ugovor o zakupu, već je i famozna Izjava bila zakonita. Na taj način se državno poljoprivredno i šumsko zemljište dalje upisivalo povećanim intenzitetom bez ugovora, ali po zakonu", objasnio je vlasnik farme Natura beef.

Nakon što su izjave svjedoka stavljene van zakona, u evidencijama Agencije nisu se promijenili statusi takvih parcela i nisu naknadno obilježene sa dvije zvjezdice, pa nisu niti izbrisane iz ARKOD-a u veljači ove godine.

Nasuprot tomu, redovito su se brisale površine koje su upisivane na temelju valjanih ugovora o zakupu, ali se produljenja istih nisu automatski evidentirala u Upisniku te su bile izbrisane, tvrdi Kušeković, koji je i sam bio predmetom te vrste brisanja i naknadnog vraćanja površina u ARKOD.

Novo brisanje na vidiku - privatno zemljište

S obzirom da je cijela ta priča oko upisa i ispisa gledana kroz prizmu državne zemlje, valja skrenuti pozornost na privatno zemljište koje je također upisivano bez "papira“. Takvog je u Hrvatskoj, doznali smo, oko 100 tisuća hektara.

Naime, u Pravilniku o izmjenama i dopunama pravilnika o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta, stoji da je poljoprivrednik koji ima upisano zemljište u ARKOD bez dokaza o vlasništvu ili posjedu, dužan do 31. prosinca 2022. godine to dostaviti Agenciji za plaćanja, ili dokazati da je pokrenuo postupak za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. U protivnom će zemljište biti brisano iz ARKOD-a.

A kada je riječ o privatnom zemljištu koje poljoprivrednik koristi bez pravne osnove, u spomenutoj Preporuci stoji da može upisati zemljište za koje postoji potvrda barem jednog od suvlasnika (upisanog u zemljišnim knjigama ili katastru), kojom se daje suglasnost za korištenje zemljišta poljoprivredniku koji je suvlasnik tog zemljišta.

U prijevodu to znači da ako obrađujete zemlju na kojoj ste npr. vlasnik jedne četvrtine, onda vam jedan pripadnik rodbine mora potpisati papir na kojem piše da se slaže s tim. Problem je što, naročito u Slavoniji i Dalmaciji, imamo veliki broj vlasnika zemljišta kojima se ne može ući u trag, nepoznatog su prebivališta ili boravišta. Da ne ostane zapušteno, poljoprivrednici su obrađivali tuđe zemljište i upisali ga u ARKOD.

Takav upis bez pravne osnove bio je dozvoljen, kako smo opisali ranije. Bilo je naravno i zlouporaba, pa su se Agenciji javljali brojni vlasnici zemljišta zaprepašteni što na njihovoj djedovini netko, bez dozvole, ubire poticaje. To je i bio jedan od razloga izmjene ARKOD pravilnika i inzistiranja na tome da poljoprivrednik mora imati neki dokaz da legalno obrađuje zemlju.

Zaključno, u ARKOD pravilnikku stoji da ako do kraja ove godine oni koji nemaju neku vrstu takvog dokaza, ili barem onaj da su pokrenuli postupak za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, mogu ostati bez zemljišta.

Hoće li se zaista dogodine izbrisati 100 tisuća hektara privatnog zemljišta, što čini desetinu ukupno obradivog zemljišta u Hrvatskoj, ili će se rok opet produljiti - ostaje nam za vidjeti. Sasvim je sigurno da takva odluka ne bi pridonijela rješavanju zemljišnih problema, niti povećanju domaće proizvodnje hrane.


Tagovi

Brisanje iz ARKOD-a APPRRR Mladen Kušeković Željko Bjeliš Antun Vujić ARKOD pravilnik


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo