Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Monilija
  • 15.08.2018. 16:15

Obustava izvoza breskvi i nektarina u Rusiju na maksimalno 10 dana

"Mi smo do sada izvezli oko 90 odsto ove vrste voća, i očekujemo da će izvoz biti nastavljen po okončanju analiza svih spornih pošiljaka i njihovog stavljanja pod kontrolu", kaže Nedimović.

Foto: Pixabay / congerdesign
  • 228
  • 11
  • 0

Obustava izvoza breskvi i nektarina iz naše zemlje u Rusiju počela je danas i trajaće od sedam do 10 dana, u zavisnosti od rezultata analiza svih spornih pošiljaka u Srbiji i Rusiji. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da ovo voće može da ide u upotrebu bez problema, ali da Rusi zahtevaju robu najvišeg kvaliteta. 

"Radi se o situaciji koja je očekivana, a odnosi se konkretno na pojavu gljivica u breskvama, odnosno nektarinama, koje se stvaraju zbog velike količine vlage u tom voću", rekao je Nedimović.

Problem Monilinia fructicola

Kako prenose mediji, pronađena je gljivica Monilinia fructicola u voću koje je uvezeno 13. jula. Isti problem pronađen je i u makedonskom voću. "Ove vrste voća su, pored maline i kupine, najviše podložne kvarenju usled kiša. Protiv prirode nekad ne možete. Takođe, transport nektarina do hladnjača dodatno pogoršava proces", tvrdi Nedimović.

Suzbijte moniliju koštičavog voća

Izvezeno 90% ovog voća do sada

Dodao je da su ruske kolege poslale dopis u vezi sa rejonizacijom, da bi se utvrdili prostori u Srbiji u kojima se gljivica pojavljuje, kako ne bi cela zemlja bila pod tim merama.  Od početka godine izvezeno je 110.000 tona voća u Rusiju, u vrednosti od oko 150 miliona evra. "Mi smo do sada izvezli oko 90 odsto ove vrste voća, i očekujemo da će izvoz biti nastavljen po okončanju analiza svih spornih pošiljaka i njihovog stavljanja pod kontrolu", kaže Nedimović.


Tagovi

Breskve Nektarine Gljivica Monilija Rusija Obustava izvoza Branislav Nedimović


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.