Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skuplje gume
  • 27.07.2021. 07:30

Očekuje se globalno poskupljenje guma - razloga je više

Od travnja prošle godine gume su poskupjele za čak 57 posto, a svjetski mediji pišu da se očekuje daljnji rast cijena.

Foto: Depositphotos/Veremeev
  • 969
  • 570
  • 0

Vijest da diljem svijeta nedostaje materijala za izradu poljoprivrednih strojeva već je dobro poznata, a sada globalni mediji izvještavaju da je dodatna prijetnja i oskudna zaliha prirodne gume. Kako piše everstream, prvo je gljivično obljenje lišća napalo stabla kaučukovca, Heavea brasiliensis, od kojega se pravi kaučuk, odnosno prirodna guma. 

Ovih stabala u izobilju ima u područjima s tropskom klimom. Glavni proizvođači snažno su koncentrirani u jugoistočnoj Aziji, a Tajland je najveći proizvođač i izvoznik, čineći više od jedne trećine globalnog izvoza prirodne gume, a slijede susjedna Indonezija, Vijetnam i Malezija. 

Od poplava do pandemije

Nakon globalne nestašice 2011. godine, koju su izazvale jake poplave u tom dijelu svijeta, kao i snažna potražnja Kine, niknule su mnoge nove plantaže što je prouzrokovalo prekomjernu ponudu na tržištu i dovelo do smanjenja cijene u sljedećem desetljeću. Stalno niske cijene nisu bile poticajne za poljoprivrednike u sadnji novog drveća, a istovremeno nema većih tvrtki koje se bave ovom proizvodnjom i koje bi mogle pomoći u prilagodbi tržišta kada dođe do problema u lancu opskrbe.

Nova kriza nastupila je 2020., a uzrokovala ju je pandemija Covid-19 i velika potražnja za gumenim rukavicama. Pored toga, poljoprivrednici su se suočili i s nedostatkom radne snage zbog ograničenja za radnike migrante. 

Uz sve ovo, zemlje proizvođači bile su izložene vremenskim poremećajima, posebno ekstremnim 2020. kada je Tajland zahvatila najgora suša u posljednjih nekoliko desetljeća, a onda i jake poplave koje su oštetile plantaže kaučukovca. Vijetnam su pogodili tajfuni, a visoke razine oborina u dijelovima jugoistočne Azije stvorile su povoljno okruženje za gljivičnu bolest lišća koja oštećuje stabla i u toj se regiji širi od 2019. godine.

Poskupjela i sintetička

Ugovorne cijene kaučuka su u prvim mjesecima ove godine dosegle četverogodišnji maksimum, a od travnja 2020. godine porasle su za čak 57 posto. Za isporuku guma čeka se pet puta dulje, što dodatno otežava proizvodne procese.

I nafta je poskupjela što se odrazilo na cijenu sintetičke, koja je u prvih šest mjeseci ove godine koštala 66 posto više u odnosu na lani. Kako stablima kaučuka treba oko sedam godina da dosegnu veličinu za preradu, malo je vjerojatno da će se dostupna ponuda u bliskoj budućnosti značajno proširiti. Tijekom prošlih nestašica, stručnjaci za nabavu okrenuli su se sintetičkoj, iako ta zamjena ovisi o primjeni. Međutim, može se očekivati ​​da će i njezine cijene u određenoj mjeri porasti kao rezultat naglog povećanja onih za prirodnu gumu, kao što je bio slučaj tijekom nestašice 2011.  

Porasla je i cijena električne energije, što je posebno važno za države u kojima se guma proizvodi. Dodatno poskupljenje prouzročili su i skuplji prijevozni troškovi, naročito onaj brodski zbog rasta cijena kontejnera.

Cijene mehanizacije i dalje rastu - u Hrvatskoj već tri puta

Gume su u Europi ove godine već poskupjele, a u cijelom sustavu proizvođač – trgovac marže su malo manje kako bi se izbjegao veći rast cijena. Ipak, u drugoj polovici godine može se očekivati da će one biti značajnije skuplje.

Kako piše Hrvatski autoklub (HAK) kod naših trgovaca se spominje rast od 15 posto. Po svemu sudeći, one ukupne za mehanizaciju bi samo mogle ići prema gore. 


Tagovi

Gume Poskupljenje Mehanizacija Kaučuk Skuplje gume


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.