Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • POD Dežanovac
  • 02.03.2017. 13:30

Od najmanjeg Zetora Major do najvećeg Kristala

U poduzeću "Proizvodnja opruga - POD Dežanovac" od ove godine moguće je kupiti češke traktore marke Zetor.

  • 11.369
  • 1.355
  • 0

Od 1. prosinca 2016. godine dežanovečka tvrtka "POD Dežanovac - proizvodnja opruga" postala je generalni zastupnik tvrtke Zetor a.s. iz Brna u Češkoj republici, proizvođača traktora Zetor (koja je prošle godine proslavila 70. obljetnicu).

POD je također dobavljač originalnih rezervnih dijelova i priključaka za traktore Zetor. Osim toga, POD proizvodi i prodaje opruge, što je osnovna djelatnost tvrtke, rezervne dijelove i specijalizirane rezervne dijelove za poljoprivrednu mehanizaciju.

Pruža usluge i održava ne samo traktore, već i priključke, pa čak i nakon jamstva. Više od 10 godina ima u ponudi i igračke za djecu - od traktora, kombajna do različite mehanizacije. Sa ponudom traktora se ponuda tvrtke POD kompletirala.

"Činjenica, da smo postali generalni zastupnik Zetora je za nas veliki uspjeh", rekao je mladi direktor tvrtke Ivan Ignatovski.

Kako je biti generalni zastupnik češkog Zetora?

"Pogotovo zato što su nas Česi sami za taj posao izabrali." Ignatovski je objasnio kako je do toga došlo.

Na slavnom Zetoru

"Zbog eksporta naših proizvoda u Europu smo surađivali s jednim od najvećih trgovačkih društava poljoprivredne mehanizacije u Republici Češkoj, koji je partner i tvrtki Zetor. Oni su nas preporučili. Suradnja sa tvrtkom Zetor je počela 2015. godine na Jesenskom sajmu u Gudovcu.

Predstavnici Zetora su u Hrvatskoj tražili pouzdanog i kvalitetnog partnera te su nas došli pitati jesmo li zainteresirani zastupati ih na hrvatskom tržištu. Od tog vremena do 1. prosinca 2016 godine smo morali riješiti potrebne formalnosti. Slijedilo je potpisivanje ugovora o suradnji na pet godina. Generalni zastupnik tvrtke Zetor prije nas bilo je poduzeće Kirš-prom iz Vrbovca.

Generalna zastupništva ima Zetor u mnogim zemljama širom svijeta od Amerike do Novog Zelanda. Nudimo sve vrste Zetor traktora od najmanjeg marke Major (60-80 KS) preko traktora Proxima (Power, Plus), Forterra (HSX i HD) pa i najveći traktor Kristal (160 KS)."

Osim Zetora, tu je i Pottinger

Tvrtka POD osim Zetora zastupa i austrijsku tvrtku Pottinger, proizvođača poljoprivredne mehanizacije.

"Traktore smo u mogućnosti modificirati prema potrebama kupaca. Prema tome, cijena se kreće od osnovnih 29.000 eura, bez poreza (PDV) više. Platiti se može u gotovini, ali i putem leasinga i kredita. Trudimo se što više izaći u susret željama kupaca. Modificirane traktore prilagođene potrebama klijenata isporučujemo u roku od 3 mjeseca, što je fleksibilan rok", potvrdio je predstavnik dežanovečke tvrtke sa tvrtkom Zetor Tomislav Doležal.

Jaka konkurencija traktora

Na svjetskom tržištu traktora je vrlo jaka konkurencija traktora, od John Deere, Deutz-Fahr do Case IH Steiger i drugih. "Činjenica je da hrvatska poljoprivreda ima problema, što je vidljivo u prodaji traktora. Prošle godine je u Hrvatskoj prodano samo 250 novih traktora, a u Sloveniji 2.000 komada", procijenio je situaciju Doležal dodavši da su dva prodana Zetora za POD veliki uspjeh s obzirom na to da su s prodajom počeli tek nedavno. Kupci traktora su uglavnom iz okolice.

POD Dežanovac zastupljen na svjetskom i domaćem tržištu

Kako bi dežanovečki POD predstavio ponudu javnosti njezin osnivač Čeh Ivan (Jenda) Fofonka se prije 10 godina odlučio organizirati kućne sajmove.

Na maloprodajnom mjestu POD Dežanovac

"Zadnji je održan u 2015. godine. Do sada ih je bilo pet. Ove godine smo htjeli nastaviti s organiziranjem sajmova te postojećim i potencijalnim kupcima prezentirati što možemo ponuditi, naravno uključujući i novosti. Ove godine to je Zetor", rekao je Ignatovski, koji je diplomirao na Građevinskom fakultetu u Mariboru u Sloveniji.

Trenutačno je izvršni direktor obiteljske tvrtke POD Dežanovac. Ide stopama svoga djeda Ivana (Jende) Fofonjke i svoje majke Vesne.

"Na kućnim sajmovima ćemo se prezentirati sa mehanizacijom. Ove godine prvi put i sa traktorima marke Zetor te sa priključcima za obradu, tretiranje tla i košenje itd. Na sajam bismo ove godine htjeli pozvati i predstavnike tvrtke Zetor iz Češke republike. Nadamo se da će ovogodišnji sajam imati isti ili veći odaziv i posljednji" nadaju se u POD-u.

Proizvodi POD Dežanovac su najviše zastupljeni na najvećim poljoprivrednim svjetskim sajmovima u Hannoveru u Njemačkoj te u Bologni u Italiji, u Hrvatskoj u Gudovcu, gdje je tvrtka zastupljena od samog početka organiziranja sajmova. "Ne tako davno smo se počeli prezentirati i na Farm Show u Osijeku" dodao je direktor POD-a. Na sajmu u Brnu nisu zastupljeni, ali ga redovito posjećuju.

Udvostručen izvoz u Njemačku

Tvrtka POD se sastoji od dva dijela - proizvodnja za koju je odgovoran Ivan Ignatovski i prodaja koju vodi direktorica Ivanova majka Vesna Fofonjka. POD ima 73 zaposlenih i teško pronalazi profesionalce, potvrdili su u tvrtki.

Zastupnici i za Pottinger

"Roba se izvozi uglavnom na tržište Europske unije - nova tržišta imamo u Grčkoj, Turskoj, Litvi, Nizozemskoj i Engleskoj. Izvoz u Njemačku se udvostručio. Godišnja dobit POD prelazi 3.000.000 eura. POD se može pohvaliti godišnjim rekordom s 5-10% rastom proizvodnje. Isto tako raste i izvoz - u 2015. godini je premašio 80%. Roba se izvozi u Švicarsku, Njemačku, Austriju, Češku, Francusku, Mađarsku, Grčku, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Prije dva mjeseca pokrenuli smo web shop tako da rezervni dijelovi se mogu naručiti putem interneta."

Vlastiti servis mehanizacije Zetora

Kupcima traktora iz tvrtke preporučuju da ih ipak prvi put dođu vidjeti. Rezervni dijelovi su u POD-u prodaju na veliko i malo. "Surađujemo sa 70 skladišta rezervnih dijelova i opruga u Hrvatskoj. Maloprodaja se osigurava u trgovini POD u Dežanovcu a od proljeća 2016. i u selu Bošnjaci kod Županje.

Također imamo vlastiti servis mehanizacije Zetor traktora. 80% proizvodnje dežanovečkog POD se izvozi u inozemstvo. Da bi situacija bila još bolja, tvrtka je napravila prodajnu mrežu na tri strateška mjesta u zemlji i to u neposrednoj blizini Zagreba, u blizini Vinkovaca i u Dežanovcu. Stvaranjem zamišljenog trokuta sa svojim proizvodima pokrivamo veći dio teritorija Hrvatske", pojasnili su nam u firmi.

Planovi za otvaranje maloprodajnih mjesta

Dežanovečki POD ima planove, ne samo za širenje, već i za otvoranje još maloprodajnih mjesta u Hrvatskoj i primanje novih zaposlenika. "Nastojimo stalno nešto modernizirati i unaprijediti", rekao je Ignatovski.

Nedostaju radnici, ali i inženjeri

"U budućnosti želimo odvojiti proizvodni sektor od poslovnog, da bi prodaja rezervnih dijelova i traktora postala zaseban odjel. Budući da nemamo dovoljno prostora za skladištenje robe i servis, željeli bismo u Dežanovcu investirati baš u tim područjima. Imamo dovoljno zemlje, tako da širenje tvrtke ne bi trebao biti problem. Najproblematičnije je pronalaženje kvalificiranog kadra. Nedostaju nam radnici, ali i inženjeri. Trenutno imamo 73 zaposlenih. Većina njih nam je potrebna u zimskim mjesecima kada imamo sezonu, moramo se pripremiti za proljeće, kada je potražnja za našim proizvodima najveća. U tvrtki rade stari i mladi ljudi iz okolice, ali putuju i iz Bjelovara", saznali smo od Doležala.

Tri projekta iz EU fondova za gotovo 2 milijuna eura

"Drago nam je da smo u protekle četiri godine uspjeli realizirati kroz EU fondove tri investicijska projekta. U jakoj konkurenciji je to uspjeh. Naime od stotinu njih je bilo izabrano samo nekoliko desetaka projekata. U prvom projektu smo se odlučili uložiti ne samo vlastita sredstva, ali i dobivenih 200.000 eura.

U drugom projektu smo investirali milijun i petsto tisuća eura a u trećem 200.000 eura, to je gotovo 2 milijuna eura. Sve to smo investirali u poboljšane tehnologije i kvalitete proizvodnje opruga, za marketing, usavršavanje, zaštitu okoliša, kontrolu kvalitete, uvođenje novog softvera i hardvera, program za upravljanje i video nadzor."


Fotoprilog


Tagovi

POD Dežanovac; Ivan Ignatovski EU fondovi Opruga; Ivan (Jenda) Fofonjka; Vesna Ignatovski Tomislav Doležal Zetor


Autorica

Alena Rais

Više [+]

Završila je Poljoprivredni fakultet u Pragu - agronomija gdje je i tri godine radila na Poljoprivrednom institutu - mikrobiologija i zaštita bilja u Pragu - Ruzyně. U češkom tjedniku Jednota Daruvar piše o poljoprivrednim temama od 2001. godine. Kod kuće sa suprugom uzgaja čemprese i vinovu lozu.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]