Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FIFA
  • 05.12.2022. 13:00

Od nesuđenog peradara do ribara, možda je u tome tajna našeg nogometa?

Da nije nogometaš bio bi ribar kao otac, izjavio je davno Joško Gvardiol. No, nije samo on s korijenima u poljoprivredi odnosno ribarstvu.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
  • 530
  • 79
  • 1

Ivan Perišić odrastao je radeći na očevoj peradarskoj farmi u Koprivnom nedaleko rodnog mu Omiša. Okružen kokošima, naš nogometni reprezentativac, kako smo pisali još 2018. godine, i danas nosi nadimak "Koka".

Uz nesuđenog peradara, u nacionalnoj momčadi godine 2022., imamo i nesuđenog ribara jer kako je i sam izjavio, da nije nogometaš radio bi isto što i tata. Tihomir Gvardiol, otac Joška Gvardiola (treba li uopće napisati najboljeg braniča na Svjetskom prvenstvu?), profesionalni je ribar i rodom iz Novigrada kraj Zadra. 

Tako je Joško kao dijete, provodeći ljeta na moru, pomagao tati koji i danas ima ribarski obrt Ivčić, a svježu ribu prodaje na Dolcu. Skromni mladi Zagrepčanin, koji je sve oduševio nakon pobjede nad Belgijom kada se strčao u zagrljaj majci Sanji jer obitelj je sve, tako nije dvojio ni oko riječi na R, u emisiji Roberta Knjaza.

"Riba! Kao mali sam volio puno jesti ribice, tata mi je ribar, zato jesam tako lijep, visok, jak", ponosno je smijući se rekao otkrivajući da su "ribice" najčešće bile srdele. 

Sjetimo li se svih priča o našim nogometašima, ne treba dvojiti - rad od malih nogu, bilo u vrtu, s kokama, u vinogradu, u ribolovu - daje sjajne ljude. Skromne, a velike. 

Treba li reći i da je naš kapetan Luka Modrić kao dijete čuvao ovce po vrletima Velebita, a da Domagoj Vida ima farmu crnih slavonskih svinja? Poljoprivreda i nogomet, zaključili bismo, itekako idu zajedno.

"Uzgajaju" bisere, dudove svilce, love kitove - kakva je poljoprivreda Japana?

Kako brojimo sitno do ogleda s Japanom u osmini finala, za kraj tek - sretno, dečki! 


Tagovi

Joško Gvardiol Hrvatska reprezentacija FIFA World Cup Svjetsko prvenstvo


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).