Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • John Deere
  • 16.11.2019. 14:00
  • Hannover

Od pluga do umjetne inteligencije

Kako je nekada hidraulika mijenjala sektor poljoprivredne mehanizacije, tako to danas radi elektronika. Na putu smo u potpunu automatizaciju i autonomiju strojeva, a ovdje možete vidjeti korake tog puta. Puta ka umjetnoj inteligenciji, rečeno je na sajmu u Hannoveru

Foto: Vedran Stapić
  • 97
  • 18
  • 0

Na sajmu poljoprivredne mehanizacije i opreme u Hannoveru, Agritechnica 2019 nezaobilazan je izložbeni prostor popularne žute felge u hali 13. Jedan od najvećih na sajmu tako je i predstavljen - kako po kvadraturi zakupljenog prostora, tako i po nastupu.

Koliko je ovaj događaj važan za John Deere govori to što su na uređenju prostora angažirani i umjetnici i arhitekti i projektanti i marketinški stručnjaci, a sve kako bi njihove poruke bile prenesene na optimalan način.

"Kako je nekada hidraulika mijenjala sektor poljoprivredne mehanizacije, tako to danas radi elektronika. Na putu smo u potpunu automatizaciju i autonomiju strojeva, a ovdje možete vidjeti korake tog puta. Puta ka umjetnoj inteligenciji,“ rekao je jedan od lidera ove kompanije Mark von Pentz okupljenim predstavnicima medija.

Ova je tvrtka u svom postojanju prošla put od proizvođača pluga do današnje industrije pametnih tehnologija. Predvodnici su i novog DataConnect standarda, a nedavno su kupili i BlueRiver kompaniju koja koristi tehnologije snimanja i analize s ciljem reducirane potrošnje pesticida.

Proizvođači traktora udružuju snage - DataConnect postaje novi standard industrije?

U središtu njihovog nastupa postavljena je tzv. Zona budućnosti gdje su predstavljene inovacije pa i ona za koju su na ovom sajmu dobili zlatnu medalju u suradnji s belgijskim Joskinom - eAutoPower prijenos s inteligentnim e8WD sustavom.

Pažnju u zoni plijeni i polu-autonomni traktor za voćnjake ili vinograde, kao i potpuno autonomni s dva motora od po 250 kW bez kabine. 

Tehnologije su danas mainstream

"Nothing runs like a Deere“ slogan je ovog branda čiji je tržišni udjel u porastu. "Povezani su, kvalitetno napravljeni i imaju odličnu podršku kroz našu mrežu. Rastemo jer naši kupci dobiju najveću vrijednost za novac,“ pohvalit će se prodajni predstavnici pokazujući novitete zeleno-žutih traktora i kombajna.

Nova serija 8 velikih traktora do 450 konjskih snaga teže biti vodeći u segmentu onoga što im je prije spočitavano. Zbijenosti tla. Predstavnici ove serije danas žele biti lideri segmenta, a kada je riječ o očuvanju zemljišta - vodeći računa o masi i silama pritiska na tlo, a koja se reflektira u organskoj tvari i vlažnosti istog. 

John Deere i JOSKIN odnijeli zlatnu medalju za inovaciju godine - eAutoPower!

Tu je i perjanica serije 7 u R izvedbi, za koju tvrde da nudi najviše u klasi, gledajući čitav vijek trajanja. "Tehnologije su danas mainstream“, izjavio je specijalist Simon Schowalter govoreći o John Deere Operation centru koji omogućuje korisniku dokumentiranje podataka u realnom vremenu putem interneta na serverima u cloudu (oblacima).

Zašto je traktor okrenut naopačke?

Naglasak je stavljen i na novi JD 6110M radi brojnih poboljšanja  vidljivosti, pokretljivosti i nosivosti.

Jednim dijelom štanda dominira traktor okrenut naopako, a čija pojava otvara pitanja prolaznika i posjetitelja. 

"Servisna podrška je nekada bila reaktivna, dok danas mora biti proaktivna. To smo prikazali okrenutim traktorom. Kada je povezan u naš sustav, servisni centar može ponuditi konkretna rješenja korisniku. Zastupnik kontrolira stroj kod i pravovremeno nudi rješenja“, pojasnio je Georg Larscheld, prodajni predstavnik JD iz Njemačke.

Novi kombajni i header

Premijerno je na Agritechnici izložen i novi kombajn X9 s fleksibilnim header-om čija se krila mogu pomicati 1m po visini, optimalno se prilagođavajući podlozi pri žetvi, a koji je nagrađen srebrnom medaljom za inovaciju. 

Tu su i kamere na T seriji JD kombajna koje snimaju usjeve i uz GPS-a pomažu u kontroli brzine za optimalne rezultate žetve.

Današnji svakodnevni izazov poljoprivrednika, napraviti više s manje, stavlja dodatna očekivanja pred sve dionike u lancu proizvodnje hrane. Ali zato se od tri ključne tehnologije - elektronike, automatizacije i umjetne inteligencije očekuju i rješenja.


Fotoprilog


Tagovi

John Deere Georg Larscheld Simon Schowalter Mark von Pentz EAutoPower Georg Larscheld Agritechnica Hannover


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)


Partner

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete