Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 20.10.2020. 16:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Kisač, Novi Sad

Od pomoći sredstva za mlade poljoprivrednike Novog Sada

Konkursom Grada Novog Sada tokom ove godine 25 mladih poljoprivrednike dobilo je sredstva za ulaganje u opremu i mehanizaciju. Ova mera sprovedena je i prošle godine, a razmatraju se i novi načini pomoći.

Foto: Julijana El Omari (ilustracija)
  • 191
  • 8
  • 0

U 2020. godini, u skladu sa uslovima Javnog poziva Programa podrške za sprovođenje polјoprivredne politike i politike ruralnog razvoja Grada Novog Sada, 25 mladih polјoprivrednika je dobilo sredstva u ukupnom iznosu od 23.000.000 dinara, odnosno 90 odsto od vrednosti opreme i mehanizacije za koju su podneli prijavu.

"Sredstva su nam bila od pomoći već u ovoj sezoni, jer smo iskoristili prikolicu i ubrzali proces proizvodnje. Kako naš obim proizvodnje raste, tako se i potreba za novom mehanizacijom povećava, a ovaj vid pomoći olakšava sam proces i tok rada", rekla je jedna od dobitnica sredstava Maja Đurovka iz Kisača.

Ulaganje u porodičnu tradiciju - voćarstvo

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa članom Gradskog veća za privredu Miloradom Radojevićem tokom posete domaćinstvu ove polјoprivrednice istakao je ona uspešna u više oblasti, jer je pored polјoprivrede, posvećena nauci i diplomirani je psiholog. Krenula sa svojom porodicom i partnerom u intenzivnije ulaganje u sektor voćarstva, koje je porodična tradicija i prati sve konkurse. 

Kako se sa posledicama korona krize nose mladi poljoprivrednici EU, a kako Srbije?

"Nakon uspešnog apliciranja, dobila je sredstva od preko milion dinara i predstavila nam je šta je kupila za taj novac, a to su prikolica za 10 tona jabuka, vučna kompozicija za palete i pumpa za navodnjavanje koja pokriva četiri hektara", rekao je Vučević i dodao da se uveliko priprema budžet Grada za 2021. godinu u kojem je predviđena izgradnja prve faze kanalizacije u Kisaču.

Razmatranje novih načina pomoći

Tom prilikom, Radojević je podsetio da je mera pomoći mladim poljoprivrednicima realizovana u i 2019. godini kada je 20 mladih polјoprivrednika dobilo ukupno 19 miliona dinara za nabavku mehanizacije, sistema za navodnjavanje i podizanje plastenika.

Naglasio je i da Gradska uprava za privredu razmatra nove načine za pomoć polјoprivrednicima, posebno nakon što je usvojen novi Pravilnik o preradi sirovina na gazdinstvima.


Tagovi

Mladi poljoprivrednici Grad Novi Sad Podsticaji Oprema Mehanizacija Voćarska proizvodnja Maja Đurovka Miloš Vučević Milorad Radojević


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...