Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Privatno skladištenje
  • 06.05.2020. 16:30

Od sutra počinje provedba mjera za privatno skladištenje!

Europska komisija objavila je provedbu privremenih mjera privatnog skladištenja obranog mlijeka u prahu, maslaca, određenih sireva, svježeg ili rashlađenog mesa goveda i ovčjeg i kozjeg mesa s ciljem neposrednog učinka na tržište i stabilizacije cijena.

Foto: JumpStory
  • 391
  • 23
  • 0

Kako smo i objavili prije nekoliko dana, uslijed trenutačne pandemije bolesti COVID-19 i velikih ograničenja kretanja u državama članicama te zbog različitih restriktivnih mjera poput zatvaranja trgovina, otvorenih tržnica, restorana i ostalih ugostiteljskih objekata, Europska komisija objavila je provedbu privremenih mjera privatnog skladištenja obranog mlijeka u prahu, maslaca, određenih sireva, svježeg ili rashlađenog mesa goveda i ovčjeg i kozjeg mesa s ciljem neposrednog učinka na tržište i stabilizacije cijena.

Početak provedbe mjera potpore započinje 7. svibnja 2020. godine, a sve potrebne upute i obrasci za korisnike biti će pravovremeno objavljeni na mrežnim stranicama Agencije za plaćanja.

EK objavila paket mjera za daljnju podršku poljoprivredno-prehrambenom sektoru

Na njihovoj stranici objavljeni su detaljne informacije o navedenim mjerama, a donosimo vam samo neke od njih.

Privatno skladištenje određenih sireva

Kako bi bio prihvatljiv za potporu u okviru programa potpore za privatno skladištenje, sir mora biti dobre i prikladne tržišne kvalitete te podrijetlom iz Unije. Na dan početka ugovornog skladištenja sir mora biti star najmanje onoliko koliko iznosi razdoblje dozrijevanja utvrđeno u specifikaciji proizvoda za sireve sa zaštićenom oznakom izvornosti ili zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla u skladu s Uredbom (EU) br. 1151/2012 ili uobičajeno razdoblje dozrijevanja koje su države članice utvrdile za druge sireve. 

  • Krajnji rok za podnošenje zahtjeva jest 30. lipnja 2020., a zahtjevi se odnose na već uskladištene proizvode.
  • Minimalna količina po zahtjevu iznosi 0,5 tona.
  • Utvrđuju se sljedeći iznosi potpore: 15,57 EUR po uskladištenoj toni za fiksne troškove skladištenja i 0,40 EUR po toni po danu ugovornog skladištenja.
  • Ugovorno skladištenje završava dan prije dana otpreme iz skladišta, a potpora se može dodijeliti samo ako ugovorno razdoblje skladištenja traje od 60 do 180 dana.

Privatno skladištenje obranog mlijeka u prahu

Da bi bilo prihvatljivo za potporu, obrano mlijeko u prahu mora biti dobre i prikladne tržišne kvalitete te podrijetlom iz Unije. Proizvodi moraju ispunjavati zahtjeve iz odjeljka VI. Priloga VI. Delegiranoj uredbi (EU) 2016/1238.

  • Krajnji rok za podnošenje zahtjeva jest 30. lipnja 2020., a zahtjevi se odnose na već uskladištene proizvode.
  • Minimalna količina po zahtjevu iznosi 10 tona.
  • Utvrđuju se sljedeći iznosi potpore: 5,11 EUR po uskladištenoj toni za fiksne troškove skladištenja i 0,13 EUR po toni po danu ugovornog skladištenja.

Privatno skladištenje maslaca

Da bi bio prihvatljiv za potporu, maslac mora biti dobre i prikladne tržišne kvalitete te podrijetlom iz Unije. Proizvodi moraju ispunjavati zahtjeve iz odjeljka IV. Priloga VI. Delegiranoj uredbi (EU) 2016/1238.

  • Zahtjevi za potporu mogu se podnositi od 7. svibnja 2020. Krajnji rok za podnošenje zahtjeva jest 30. lipnja 2020., zahtjevi se odnose na već uskladištene proizvode.
  • Minimalna količina po zahtjevu iznosi 10 tona.
  • Utvrđuju se sljedeći iznosi potpore: 9,83 EUR po uskladištenoj toni za fiksne troškove skladištenja i 0,43 EUR po toni po danu ugovornog skladištenja.

Privatno skladištenje svježeg ili rashlađenog mesa goveda starih osam i više mjeseci

Da bi bilo prihvatljivo za potporu, meso mora biti dobre i prikladne tržišne kvalitete te podrijetlom iz Unije. Proizvodi moraju ispunjavati zahtjeve iz odjeljka III. Priloga VI. Delegiranoj uredbi (EU) 2016/1238, a potpora se dodjeljuje samo za još neuskladištene količine svježeg ili rashlađenog mesa goveda starih osam i više mjeseci.

  • Minimalna prihvatljiva količina po zahtjevu je 10 tona.
  • Potpora se može dodijeliti samo za razdoblje skladištenja od 90, 120 ili 150 dana.

Privatno skladištenje ovčjeg i kozjeg mesa

Da bi bilo prihvatljivo za potporu, meso mora biti dobre i prikladne tržišne kvalitete te podrijetlom iz Unije. Proizvodi moraju ispunjavati zahtjeve iz odjeljka III. Priloga VI. Delegiranoj uredbi (EU) 2016/1238, a potpora se dodjeljuje samo za još neuskladištene količine svježeg ili rashlađenog mesa.

  • Minimalna prihvatljiva količina po zahtjevu je 5 tona.
  • Potpora se može dodijeliti samo za razdoblje skladištenja od 90, 120 ili 150 dana.
  • Pri podnošenju zahtjeva za potporu za proizvode prihvatljive za potporu zahtijeva se sredstvo osiguranja u skladu s člankom 4. točkom (b) Delegirane uredbe (EU) 2016/1238 u iznosu od 100 EUR po toni.

Ponovimo, javne intervencije su mjera uređenja unutarnjeg tržišta Europske Unije koja se provodi na način da nadležna državna tijela država članica otkupljuju proizvode i skladište ih do prodaje, dok je privatno skladištenje mjera uređenja unutarnjeg tržišta kojom EU želi izbjeći ili ublažiti poremećaje na tržištu sufinanciranjem troškova skladištenja određenog proizvoda.


Izvori

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju


Tagovi

Privatno skladištenje Pomoć poljoprivrednicima Obrano mlijeko Sir Meso goveda Ovčje meso COVID-19


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]