Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište hrane
  • 31.10.2022. 15:00

Od sutra rampa na izvoz: Rusija obustavlja žitne koridore?

Hoće li dogovor o izvozu žitarica biti nastavljen?

Foto: Depositphoto/kaetana
  • 368
  • 61
  • 0

Rusija je u subotu, 29. listopada, prekinula dogovor o žitaricama, a kao razlog se navode napadi dronovima na Krimu. Agrarheute piše kako to znači da nijedan brod natovaren ovom robom, od 1. studenog, neće moći napustiti ukrajinske crnomorske luke.

Podsjetimo, sporazum o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka je postignut u srpnju ove godine, uz posredovanje Ujedinjenih naroda. No, posljednjih tjedana dalo se naslutiti da bi moglo doći do ove situacije. Prije nekoliko dana, Ukrajina je optužila Rusiju za ometanje rada koridora, dok je ruska strana uzvratila optužbama za terorističke akcije.

Hitno doprinijeti sigurnosti hrane

U priopćenju ruskog ministarstva obrane navodi se da Rusija obustavlja svoje sudjelovanje u ovom dogovoru nakon "terorističkog" napada u Sevastopolju na ratne i trgovačke brodove Crnomorske flote koji su služili za osiguranje žitnog koridora. Objavili su da je brodove Crnomorske flote napalo 16 bespilotnih letjelica.

Istovremeno je ukrajinski ministar vanjskih poslova optužio Moskvu da je obustavila sudjelovanje zbog lažnog izgovora. Ministar Dmytro Kuleba se oglasio na Twitteru i pozvao rusku stranu da obnovi svoje obaveze.

Ujedinjeni narodi su pozvali na punu implementaciju dogovora kako bi se osiguralo da žitarice i gnojivo stignu na svjetska tržišta.

"Naglašavamo hitnost kako bismo doprinijeli sigurnosti hrane širom svijeta i ublažili patnje koje globalna kriza troškova života nanosi milijardama ljudi", rekao je glasnogovornik UN-a Stefan Dujarić.

Otežan i izvoz iz Rusije

Organizacija radi na produženju ugovora do godine dana i olakšavanju zajedničkih inspekcija brodova od strane dužnosnika Ujedinjenih naroda, Turske, Rusije i Ukrajine. Upozorili su na zaostatak od više od 150 brodova.

Kritike je uputila ruska strana, jer je njen izvoz još uvijek vrlo otežan. Prema novoj situaciji Moskva prestaje podržavati ukrajinski izvoz.

Podsjetimo i da je prethodno, rusko ministarstvo obrane poručilo visokom predstavniku Ujedinjenih naroda da produženje sporazuma ovisi o tome hoće li Zapad olakšati ruski izvoz poljoprivrednih proizvoda i gnojiva.


Tagovi

Rusija Ukrajina Izvoz žitarica Žitni koridor


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/