Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sveti Mihovil
  • 28.09.2020. 16:30

Odgovor kakva će naredna vegetacijska sezona biti, stiže večeras

Prve jesenske kiše smanjile su aktivnosti oko poljoprivrednih poslova na parcelama, berba se privodi kraju, silaža već spremna, a ono što preostaje je duboka obrada i gnojidba zemljišta. Upravo ovakvo Miholjsko ljeto tome pogoduje.

Foto: JumpStory
  • 2.779
  • 212
  • 0

Ako je vjerovati narodnom kalendaru, odgovor kakva će biti zima ove godine u našim krajevima dobit ćemo večeras. Ljudi su određene vremenske prilike i pojave oduvijek vezali za blagdane i narodne običaje, opisujući uglavnom nadolazeće prirodne pojave. Noć uoči blagdana svetog Mihovila koji se slavi 29. rujna je i nagovještaj kakva će biti zima te početak ulaska u razdoblje suhog i toplog vremena u našim krajevima poznatog i kao Miholjsko ili bablje ljeto.

Povoljno vrijeme za poljoprivredne radove

Prve jesenske kiše smanjile su aktivnosti oko poljoprivrednih poslova na parcelama, berba se privodi kraju, silaža već spremna, a ono što preostaje je duboka obrada i gnojidba zemljišta. Upravo ovakvo Miholjsko ljeto tome pogoduje. Nakon sušnog rujna i prvih padalina, postotak vlage u tlu idealan je za oranje i obradu. Ako duže razdoblje suhog i stabilnog sunčanog vremena potraje, stočarima će omogućiti i dodatnu kosidbu svježe voluminozne krme.

Jesenski radovi u vrtu i voćnjaku

Svakako će i ispaša na otvorenom biti produžena, uz preporuku ispusta krava tek nakon jutarnje rose i magle. Povoljnim agroklimatskim prilikama mogu se radovati i voćari, prilikom ovosezonske redovne rezidbe voća. Produljena sezona najviše pogoduje plasteničkoj proizvodnji, a periodi s više sunčanih dana odgovaraju snažnom porastu tek zasijanih usjeva u plastenicima i staklenicima.

Pripaziti na pojavu retrovegetacije

I dok mnogi uživaju u produženom ljetu, iskusni uzgajivači voća s pravom strahuju od "lijepog vremena". Vegetacijski ciklus biljke ovisi o vremenskim uvjetima. Ukoliko prevladavaju visoke temperature i više sunčanih dana, izazvat će pojavu jesenske cvatnje ili retrovegetacije kada se javljaju novi pupovi i cvjetovi. Biljke ne prepoznaju da je trenutno jesen i da dolazi zima.

Ova pojava može u voćnjacima izazvati ogromne gubitke. Naime, nakon što se pojave novi cvjetovi, isti prvim sljedećim mrazom budu uništeni i otpadaju, a na tom mjestu u proljeće neće se pojaviti novi pupovi. Retrovegetacija zahtijeva i određene agrotehničke mjere kao preventivu, a to znači da bi pored rezidbe trebalo obaviti i orezivanje novih jesenskih cvjetova. Voćke kod kojih se to ne učini, u sljedeću sezonu ulaze oslabljene, daju niži prinos i osjetljivije su na napade bolesti i štetnika.

Procvale voćke kao u proljeće - kako spriječiti ovu štetnu pojavu?

Ako oko prve izreke ima nedoumica, kakvo nas vrijeme čeka, sveti Mihovil i u narednoj izreci pojavljuje se kao odlika razdoblja koji nam slijedi, gdje su narodi u prošlosti često govorili: "Ako na Miholje sjever vuče, veliku zimu i snijeg dovuče".


Tagovi

Jesenske kiše Jesenska rezidba Prirodne pojave Miholjsko ljeto Bablje ljeto Poljoprivredni radovi Pojava retrovegetacije


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno - prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]