Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medvjedi
  • 20.01.2020. 10:30

Ogorčeni stočari izborili se za zabranu uvoza medvjeda

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je prema zahtjevima seljaka odlučio prekinuti program jačanja populacije medvjeda u Pirinejima, a time se obustavlja njihov uvoz iz Slovenije, koja je Francuskoj zadnjih 26 godina donirala nekoliko desetaka primjeraka tih životinja.

Foto: Pixabay/makamuki0
  • 487
  • 59
  • 0

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odlučio je prekinuti program preseljenja smeđih medvjeda iz Slovenije na područje Pirineja, jer tamošnji stočari godinama prosvjeduju smatrajući medvjede odgovornima za uništavanje stočnog fonda. Za vrijeme prošlogodišnje utrke Tour de France čak su prijetili blokiranjem kolone sa svojim stadima ako predsjednik ne prihvati poziv na sastanak.

Dramatična borba kod Vratnika: Božu Nekića od napada medvjeda spasili njegovi psi

Čelnik udruge pirinejskih uzgajivača ovaca i goveda, Jean-Pierre Pommies je izjavio: "Predsjednik nam je na sastanku obećao da prestaje s naseljavanjem medvjeda i da to više neće dopuštati", dodavši kako je Macron shvatio probleme koje medvjedi stvaraju pirinejskim seljacima.

Uvoz medvjeda iz Slovenije

Smatra se da je francuska populacija smeđeg medvjeda izumrla 1990-ih godina zbog prekomjernog lova pa su odlučili uvoziti medvjede iz Slovenije i puštati ih u divljinu. Godine 1994. francuska i slovenska vlada sklopile su sporazum kojim je Slovenija sve ove godine donirala Francuskoj više desetaka mužjaka i ženki medvjeda, kako bi se mogli razmnožavati i jačati populaciju. Odmah na početku seljaci su se žalili na agresivnost novonastanjenih medvjeda i njihovih potomaka smatrajući da ih je na Pirinejima sada previše te da im nanose ogromne štete.

Medvjedi usmrtili oko 1.500 životinja na području Pirineja

Kako piše euronews, vjeruje se da u divljini Pirineja postoji oko 40 medvjeda, što je dvostruko više od 2010. godine. Također su porasli i napadi medvjeda na stoku. U početku ih je bilo između 100 i 200 godišnje na Pirinejima, uključujući Španjolsku, Francusku i Andoru, a 2018. godine se broj napada povećao na 400.

Jedan od članova udruge, također stočar čije je stado opustošeno u napadu medvjeda prošle godine je rekao: "Ovce su bile preplašene i zajedno su pale s litice, dolje ih je na hrpi bilo 256. Neke od njih smo morali zaklati noževima, a to je za nas pastire traumatično". Također smatra da je prisutnost grabežljivaca jednostavno nespojiva s pirinejskim planinskim gospodarstvom koje se uglavnom bavi stočarstvom.

U 15 godina zabilježena su 664 napada medvjeda na ljude, koji su najčešći uzroci?

Ipak, skupina za zaštitu prava životinja Ferus kaže da je predsjednik još jednom popustio radikalnoj skupini poljoprivrednih predstavnika navodeći kako tamošnji stočari dobivaju velike naknade za ubijenu stoku.  

Alain Reynes, direktor grupe Zemlja medvjeda, rekao je za apnews kako vjeruje da je stvarni broj životinja koje su ubili medvjedi daleko manji od 1.500, za koje pirinejski stočari tvrde da su ih izgubili prošle godine. Te također nadodaje da ova zabrana ne može potrajati jer je Francuska europskim zakonom dužna osigurati održivost populacije medvjeda.


Tagovi

Medvjedi Zabrana uvoza Slovenija Francuska Jean-Pierre Pommies Napad na stoku Uvoz medvjeda Alain Reynes


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]