Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita od poplava
  • 12.10.2021. 14:00

Oko 16 miliona KM uloženo za odbranu od poplava, hoće li ih biti ove jeseni?

Mjere preduzete u ovom sektoru, u periodu od 2014. do 2021. godine podrazumijevaju izgradnju i sanaciju vodoprivrednih objekata, kao i sanaciju klizišta.

Foto: Zvezdana Gligorijević (ilustracija)
  • 56
  • 21
  • 0

Kada je riječ o zaštiti od poplava, na području Gradiške, od 2014 godine, u rekonstrukciju sistema odbrane od poplava investirano je ukupno 15.998.846 KM, stoji u saopštenju Javne ustanove "Vode Srpske". 

Glavni poslovi realizovani su na pomenutom području i to vezano za obnovu savskog nasipa, kao najznačajnijeg vodoprivrednog objekta u RS, te crpnih stanica i kanalske mreže, čija je uloga ogromna u sistemu zaštite od vodenih nanosa na toj teritoriji, pored redovnog održavanja svih vodoprivrednih objekata, navodi se dalje u saopštenju. 

Sredstva potrebna za tu investiciju obezbijeđena su iz nekoliko fondova, kao što su Fond solidarnosti RS, a u sklopu projekta "Hitna sanacija vodoprivrednih objekata oštećenih majskim poplavama u RS", zatim putem kredita Evropske investicione banke za projekat "Hitna pomoć i zaštita od poplava u RS" dok je jedan dio omogućen iz kredita Svjetske banke i budžeta "Vode Srpske". 

Možemo li očekivati poplave i ove jeseni?

Mjere preduzete u ovom sektoru, u periodu od 2014. do 2021. godine podrazumijevaju izgradnju i sanaciju vodoprivrednih objekata, zatim sanaciju klizišta, savskog nasipa u Mačkovcu, izgradnju lijevog nasipa rijeke Mature, kao i izradu cjevastog propusta na ulazu pomenute rijeke u kanal Osorna - Borna - Ljevančica. Ukupna vrijednost navedenih radova iznosi 80 hiljada KM. 

Kakvo nam vrijeme donosi jesen: Prijetnja od poplava u listopadu?

Nedavno smo pisali o dolasku značajnijih padavina najavljenih krajem ovog i tokom idućeg mjeseca. Možemo da očekujemo grmljavinu, pljuskove i olujne vjetrove, a ne može se isključiti ni lokalizovani grad.

Još nedavno smo bili svjedoci katastrofalnim krajnostima gdje su sjevernu i središnju Europu pogodile istorijske poplave, dok su uzastopni toplotni talasi uzrokovali požare na jugu i jugoistoku starog kontinenta. 

Na naše područje oborine će se proširiti iz Italije, a nažalost, postoji i prijetnja od poplava


Tagovi

Odbrana od poplava Prijetnja od poplava Investicije Vodoprivredni objekti Sanacija klizišta Olujni vjetrovi


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.