Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elementarna nepogoda
  • 12.07.2017. 09:00

Oluja s tučom poharala vinograde, voćnjake, usjeve

Meteoalarm izdao je upozorenja za osječku i zagrebačku regiju gdje je i danas moguće grmljavinsko nevrijeme.

Foto: Bgstockphoto/soupstock
  • 6.658
  • 332
  • 0

Olujno nevrijeme s tučom ponovno je poharalo Hrvatsku. Štete na vinogradima, voćnjacima i usjevima iznova se zbrajaju, a prema prvim podacima pojedini vinogradari na području Svetog Urbana i Štrigove u Međimurju govore o čak 70 posto uništenog uroda.

Kako javlja emedjimurje, više kuća ostalo je bez krovova, naročito na području Železne Gore. Na prometnice su se srušila brojna stabla, a na više mjesta preko ceste vise i strujni kablovi. Tuča veličine oraha, kiša i jak vjetar protutnjali su i pojedinim djelovima Varaždinske županije gdje se još zbrajaju štete od prošlog nevremena koje je, kako piše evarazdin, poharalo vrtove, vinograde i kukuruz, a zbog čga je tamošnji župan Radimir Čačić već proglasio elementarnu nepogodu.

Olujno nevrijeme nakon visokih temperatura koje su dosezale i 38 stupnjeva celzijusa poharalo je i ostale dijelove naše zemlje, a zbog visokih temperatura i nedostatka oborina, za područje općina, Gradina, Lukač i Suhopolje, virovitičko-podravski župan, Igor Andrović, proglasio je elementarnu nepogodu - suša. Kako navode iz Županije, uslijed navedenog, nanesene su velike materijalne štete na svim poljoprivrednim kulturama (ratarskim, povrtlarskim, industrijskim) i trajnim nasadima.

I dalje moguće grmljavinsko nevrijeme

"Obvezuju se općinska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda da odmah ili u najkraćem mogućem roku izrade izvješće - Prvo priopćenje s procjenom ukupne štete, te isto dostave Županijskom povjerenstvu za procjenu štete od elementarnih nepogoda koje će zbrojne podatke dostaviti Državnom povjerenstvu", navode iz Virovitiko-podravske županije.

Meteoalarm izdao je upozorenja za osječku i zagrebačku regiju gdje je i danas moguće grmljavinsko nevrijeme. Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, očekuje nas pretežno sunčano mjestimice i uz umjerenu naoblaku. U noći na četvrtak i u četvrtak ujutro bit će mjestimičnih pljuskova u Slavoniji i gorskim predjelima, a tijekom subote su posvuda mogući kratkotrajni pljuskovi. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Bit će ugodnije nego proteklih dana uz najvišu dnevnu temperaturu zraka uglavnom od 26 do 30 C.st.

Na Jadranu i dalje pretežno vedro, osobito u Dalmaciji. Puhat će umjerena do jaka bura, koja u četvrtak i subotu može imati i olujne udare, osobito podno Velebita. Zadržat će se vruće vrijeme uz najvišu dnevnu temperaturu zraka uglavnom od 30 do 33 °C.

Foto: Bgstockphoto/soupstock


Tagovi

Nevrijeme Tuča Uništeni nasadi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Rusija bilježi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja - što je s izvozom?

Proizvodnja suncokretovog ulja u Rusiji mogla bi u sezoni 2023./24. porasti na rekordno visoku razinu u odnosu na posljednje godine. Očekuje se 7,55 milijuna tona, što će...

Više [+]