Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nesreća u klaonici
  • 23.01.2023. 15:00

Omamljena svinja usmrtila kineskog mesara

Postavlja se pitanje zašto je jedna osoba imala dva zaduženja. Od klaonica se traži da preispitaju sigurnost radnika koji rade na ovim poslovima

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 639
  • 86
  • 0

U Hong Kongu se dogodila nesreća u klaonici pri čemu je život izgubio 61-godišnji mesar. Njega je udarila omamljena svinja, piše Today Line.

Vijest je uzbunila širu javnost, a njegovi kolege ističu da nikada nisu čuli za ovakav slučaj.

Je li se nesreća mogla izbjeći?

Prema izvješću, mesar je omamio svinju električnim udarom, ali se ona trgnula i iznenada ga udarila. On je pao na režač za meso koji mu je prerezao arteriju. Nesretni čovjek je hitno prevežen u bolnicu, ali mu nije bilo spasa.

Navodi se da je jedna osoba istovremeno bila zadužena i za omamljivanje i za klanje. Udar od tri sekunde elektrošokerom u stražnji dio vrata svinje teže od 100 kilograma trebao ju je potpuno omamiti.

No, vrsta uređaja koju je koristio ovaj mesar inače se ne upotrebljava u konvencionalnim proizvodnim linijama. Navodi se da omamljivanje tako velike svinje traje i do 20 sekundi, jer električni udar neće djelovati. Postavlja se pitanje zašto je jedna osoba imala dva zaduženja. Od klaonica se traži da preispitaju sigurnost radnika koji rade na ovim poslovima. 

Ne dovodite sebe u opasnost

Upotreba omamljivača olakšava rad kod klanja svinja, a radnici su pošteđeni maltretiranja i borbe sa životinjom. No, treba paziti da se kod omamljivanja svinji prilazi u miru. Smanjuje se razina stresa što daje bolju kvalitetu mesa.

Kako pravilno omamiti svinju bez nanošenja boli i opasnosti za ljude?

Postoje mnogobrojne tehnike, a najviše se koriste namjenski pištolji i električni uređaji. Ovisno od tipa električnog uređaja djeluje se na glavu, mozak, ili na srce. Životinja pada, dolazi do zaustavljanja ritma disanja, noge se grče, glava pada prema nazad, a očne jabučice ostaju ukočene do 20 sekundi. Svinja udara nogama i polako se opusti.

Klanje treba provesti za 20, najviše 60 sekundi.


Tagovi

Nesreća Omamljivanje svinja Klaonica Sigurnost radnika Nesreća u svinjcu Klanje svinja Omamljivač Vrste omamljivača


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]