Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Young Village Folk
  • 15.12.2017. 16:30

Oni su uspješni mladi poljoprivrednici. Upoznajte ih!

Imamo dokaz da se može, da je kroz poljoprivredu itekako moguće razviti unosan posao.

Foto: Poljoprivredna TV
  • 2.761
  • 418
  • 0

U moru vijesti o iseljavanju mladih iz Hrvatske, Poljoprivredna televizija donosi nam priče o onima koji su odlučili ostati i iskoristiti ono najvrjednije što Hrvatska ima - plodnu zemlju.

Matija i Ivana Panić iz Vrbove u blizini Nove Gradiške već su imali gotovo spakirane kofere za odlazak u Austriju kada su odlučili još malo odgoditi selidbu. Oboje su zaljubljenici u prirodu i zdrav način života pa im je odabir da se "bace" u poljoprivredu došao sasvim jednostavno.

Ivana i Matija uzgajaju dunje

Proučili su tržište i zaključili da u Hrvatskoj nedostaje uzgajivača dunje, a potražnje ima. Tako su oni danas, samo četiri godine od odluke da ipak ostanu u Lijepoj Našoj, vlasnici najvećeg nasada ovog mirisnog zlatnog ploda.

Najljući hrvatski mladi poljoprivrednik - Goran Vrabec - najbolji je primjer kako dobra ideja u kombinaciji s napornim radom i iznimnom voljom donosi uspjeh. Goran je vlasnik OPG-a, dizajner, webmaster i poduzetnik u punom smislu te riječi. U okolici Zagreba bavi se uzgojem ljutih papričica i proizvodnjom široke palete ljutih artikala, poput umaka, ajvara, senfa... Svoj poljoprivredni hobi pretvorio je u prepoznatljiv brend koji već osvaja i inozemno tržište.

Samo 9% mladih poljoprivrednika

U Europskoj uniji samo se 7% mladih osoba bavi poljoprivredom, a u Hrvatskoj 9%. Iako iznad europskog prosjeka, ove brojke i dalje su poražavajuće. Gotovo 85% površina Hrvatske su ruralna područja, naša zemlja je plodna, a klima povoljna za uzgoj raznih kultura. Dakle, glavni uvjeti za uspješnu poljoprivrednu proizvodnju su zadovoljeni, ali nažalost i dalje svjedočimo mnogim zapuštenim i neobrađenim zemljištima te selima bez mladih stanovnika.

Hrvatska mora bolje koristiti prirodne resurse koje ima, moramo sami za sebe proizvoditi zdravu i ekološku hranu, a poljoprivreda mora postati jedna od glavnih gospodarskih grana. Da bismo to postigli, potrebni su nam mladi, obrazovani i motivirani ljude koji će svojim znanjem, radom i inovativnim pristupom razvijati agrarni sektor i stvarati nova radna mjesta, a prvenstveno sebi osigurati kvalitetan život, bez potrebe za selidbom izvan države.

Ljute papričice Gorana Vrabeca

Matija, Ivana i Goran dokaz su da se može, da je kroz poljoprivredu itekako moguće razviti unosan posao. Njihove, ali i priče mladih poljoprivrednika iz Slovenije, Bugarske, Finske, Švedske i Danske pogledajte u serijalu emisija Young Village Folk u programu Poljoprivredne televizije. Emisije su na rasporedu nedjeljom od 20:40 sati, utorkom od 18:40, četvrtkom od 19:45 te subotom od 20:15 sati.

Foto: Poljoprivredna TV


Tagovi

Young Village Folk Poljoprivredna TV Mladi poljoprivrednici


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]