Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alkoholno vrenje
  • 07.10.2019. 08:00

Opasnost u vinskim podrumima - alkoholno vrenje može dovesti i do smrti

Da biste proverili prisutnost ugljen dioksida u podrumu, napravite jednostavan test. Upalite sveću - ako se odmah ugasi, to je znak velike koncentracije ugljen dioksida u prostoriji pa podrum odmah provetrite.

Foto: Depositphotos/Lenorlux
  • 333
  • 16
  • 1

Jesen je vreme branja grožđa, a onda i spremanja mošta što sa sobom nosi procese koji mogu biti opasni po zdravlje ljudi i nikako nisu zanemarivi. 

Vrenje mošta, odnosno alkoholno vrenje može dovesti do mogućnosti trovanja ugljen dioksidom. 

Alkoholno vrenje je proces u kojem se nizom biohemijskih procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkohol i ugljen dioksid (CO2), plin teži od vazduha koji se skuplja u donjim delovima slabije provetrenih podruma. Zavisno od površine podruma, ovaj plin istiskuje vazduh u gornje slojeve prostorije što može dovesti do situacije da je kiseonik, neophodan za disanje, nedostupan. 

Dve su važne mere koje možete preduzeti da do ovoga ne dođe. Prva je svakako provetravanje vinskog podruma, a druga - da u njega nikada ne ulazite sami.  

U sredini zasićenoj ugljen dioksidom udisaji postaju sve duži jer organizmu nedostaje kiseonika pa može doći do gubitka svesti, ali i smrti.

Da biste proverili prisutnost ugljen dioksida u podrumu, napravite jednostavan test. Upalite sveću - ako se odmah ugasi, to je znak velike koncentracije ugljen dioksida u prostoriji pa podrum odmah provetrite. 

Posebno važno je da osobe koje su konzumirale alkohol u većoj meri takođe ne bi smele ulaziti u podrum jer im je bitno smanjena sposobnost rasuđivanja i kao takve ne prepoznaju opasnost kojoj se izlažu.


Tagovi

Alkoholno vrenje Opasnost Ugljen dioksid Podrum Vrenje mošta Gubitak svesti Smrt


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.