Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požar na otvorenom
  • 17.03.2023. 16:30

Oprez kod spaljivanja biljnog otpada - kazne se penju i do 19.900 eura

Ako zbog požara nastane materijalna šteta ili netko pogine, odgovorni se za požar izlažu prekršajnim i kaznenim prijavama te zatvorskim kaznama, upozoravaju iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Foto: Depositphotos/VBaleha
  • 669
  • 168
  • 0

"U mjestu Hrnjevac, u srijedu, 15. ožujka na neutvrđeni način je došlo do požara na poljoprivrednom zemljištu te je izgorjela suha trava i nisko raslinje", objavila je Policijska uprava požeško-slavonska.

Dakle, dolazak sve ljepšeg vremena za vatrogasce znači povećan broj intervencija na požarima otvorenog prostora. "Proljetno je razdoblje doba u kojem građani počinju s poljoprivrednim radovima koji uključuju spaljivanje biljnog otpada: od trave, lišća i orezanog granja, koji često postaju uzrokom požara", upozoravaju iz Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ).

Vjetar, nepripremljenost za moguće širenje požara ili ostavljanje otvorenog plamena bez nadzora, napominju, samo su neki od razloga za nastanak požara velikih razmjera.

Dolazi do zagađenja zemljišta i vode

"Spaljivanje biljnog otpada zastarjela je i vrlo opasna radnja koja utječe na sigurnost građana jer se plamen lako može proširiti na stambene objekte i okolno raslinje te dovesti u opasnost ljudske živote", dodaju.

Također, ono uzrokuje i onečišćenje zraka te zagađenje zemljišta i vode, a negativno utječe i na sastav hranjivih tvari u tlu i nanosi velike štete biljnom i životinjskom svijetu. Mnoge životinje u požaru gube svoje stanište i ugibaju od dima i vatre.

"Treba spomenuti i da je nerijetko ugrožena cestovna sigurnost kada se spaljivanje provodi blizu prometnica, a dim tada otežava vozačima vidljivost", poručili su iz HVZ-a.

Zbrinjavanje biljnog otpada regulirano je odlukama jedinica lokalne i područne samouprave, a za svako loženje vatre na otvorenom prostoru nužno je prethodno pribaviti odobrenje nadležne vatrogasne službe.

"Ako zbog požara nastane materijalna šteta ili netko pogine, odgovorni se za požar izlažu prekršajnim i kaznenim prijavama te zatvorskim kaznama", upozorili su.

Kazne su visoke

Za izazivanje požara novčane kazne su u iznosu od 1.990 do 19.900 eura, a kazna zatvora do 60 dana. U slučaju nehaja novčane kazne su od 260 do 1.990 eura.

Uz kazne predviđene Zakonom o zaštiti od požara odredbe Kaznenog zakona predviđaju i kazne zatvorom od šest mjeseci do 5 godina za dovođenje u opasnost života i imovine uzrokovane požarom. Ukoliko su ova djela učinjena iz nehaja, kazne su do tri godine zatvora.

Pališ strnište? Sam si sebi najveći neprijatelj, a možeš ostati i bez poticaja!

"Apeliramo na građane da biljni otpad zbrinjavaju na ekološki način koji može uključivati kompostiranje čime stvaramo prihranu za sadnju i sjetvu te time smanjujemo vlastite troškove i pridonosimo sigurnosti", poručuju iz HVZ-a dodavši da se biljni otpad može i zbrinuti u reciklažna dvorišta čime pomažemo u održivom gospodarenju otpadom.

Ukoliko primijetite požar odmah pozovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.


Tagovi

Požari HVZ Kazne Biljni otpad Spaljivanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]