Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čišćenje poljoprivrednih površina
  • 07.04.2016. 07:15

Oprez pri spaljivanju korova - ima i žrtava!

Policija i vatrogasci apeliraju na dodatnu pažnju i potrebu poštivanja Odluke o spaljivanju korova, trave i drugog otpadnog materijala biljnog porijekla

Foto: Xilius/bigstockphoto.com
  • 420
  • 87
  • 0

Dolaskom ljepših dana započela je sezona radova na poljoprivrednim površinama, a samim time započeli su i radovi na čišćenju poljoprivrednih i drugih površina, često spaljivanjem korova, suhe trave i ostalog niskog raslinja.

U Malom Bukovcu, u općini Mače, u požaru koji je nastao oko 17 sati smrtno je stradao muškarac star 71 godinu.

To se dogodilo kada je na svojoj zapuštenoj poljoprivrednoj površini palio suhu travu i nisko raslinje. Uslijed vjetra vatra se proširila na njegove okolne parcele i šumu, kao i na klijet koja je izgorjela, a opožarena je površina od oko 1.000x800 metara. Požar su oko 22 sata ugasili vatrogasci Zagorske javne vatrogasne postrojbe Zabok i Marija Bistrica te DVD-a Mače.

Mrtvo tijelo muškarca prevezeno je u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu kako bi se utvrdio uzrok smrti.

Apel vatrogasaca i policije

I zagorski vatrogasci i policija svake godine u ovo doba pozivaju građane na dodatan oprez i potrebu stalnog nadzora vatre do kraja spaljivanja suhe trave i raslinja.

Zbog toga policija apelira i poziva građane da obrate posebnu pozornost pri rukovanju vatrom ili lako zapaljivim predmetima i tvarima koji bi mogli izazvati požare s težim posljedicama te da savjesnim ponašanjem takve posljedice izbjegnu.

Treba držati Odluke o spaljivanju

Također podsjećaju građane na potrebu poštivanja županijske Odluke o spaljivanju korova, trave i drugog otpadnog materijala biljnog porijekla u kojoj su propisani uvjeti za spaljivanje.

Iz te Odluke posebno izdvajaju da su osobe koje su izvršile spaljivanje korova ili loženje vatre na otvorenom prostoru dužne mjesto spaljivanja pregledati i ostatke u potpunosti pogasiti, da je zabranjeno spaljivanje korova i loženje vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću, da je prilikom spaljivanja potrebno uz sebe imati priručna sredstva za gašenje požara.

Obavijestite vatrogasce!

Također, ako se spaljivanje obavlja u prisutnosti više vlasnika odnosno korisnika zemljišta koji organizirano vrše spaljivanje na većoj poljoprivrednoj površini i ukoliko osoba koja vrši spaljivanje korova i loženje vatre na otvorenom prostoru ne može donijeti sigurnu procjenu, dužni su o tome obavijestiti najbliže Dobrovoljno vatrogasno društvo.

Obavijest o spaljivanju daje se neposredno DVD-u ili putem telefona tri sata prije i mora sadržavati: naziv i površinu, broj osoba, planirano vrijeme, opis i količinu materijala, te preventivne mjere koje će se primjenjivati.

Foto: Xilius/bigstockphoto.com


Tagovi

Čišćenje poljoprivrednih površina Požari Smrtno stradali


Autorica

Silva Videk

Više [+]

Novinarka s dvadesetogodišnjim iskustvom u Večernjem listu, s agronomskim obrazovanjem. Njezin moto je: Novinarstvo nije zanat već način života! :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]