Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otpad od hrane
  • 28.12.2020. 15:30

Osam savjeta kako smanjiti bacanje hrane tijekom blagdana

Smanjiti količine otpada od hrane koji nastaje u kućanstvu znači smanjiti i troškove, ali pridonositi i osobnom osjećaju zadovoljstva jer se ona ne baca, naglašavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Bigstock/ SeventyFour
  • 181
  • 148
  • 0

Kako bi se smanjilo bacanje hrane u ovo blagdansko vrijeme, Ministarstvo poljoprivrede objavilo je praktičnih osam savjeta:

  1. Planirajte kupovinu namirnica. Unaprijed osmislite jelovnike, a prije nego li krenete u kupovinu provjerite koje namirnice već imate kod kuće te pripremite popis namirnica koje su vam potrebne. 
  2. Kupujte razumno, bez stvaranja zaliha koje Vam nisu potrebne. Skloni smo promijeniti svoje mišljenje o potrebama za njom ukoliko vidimo promocije i popuste. To utječe da kupujemo i onu  koja nam nije nužna ili da kupujemo veću količinu od one koja nam je zaista potrebna. 
  3. Razlikujte označavanje roka trajanja ("najbolje upotrijebiti do" i "upotrijebiti do" datum). "Najbolje upotrijebiti do“ je tzv. "datum kvalitete“ koji pokazuje do kojeg dana hrana zadržava svoja kvalitativna svojstva, ako je ispravno skladištena. Mnogi prehrambeni proizvodi kojima je rok trajanja označen "najbolje upotrijebiti do" su i nakon isteka toga roka još neko vrijeme sigurni za konzumaciju, ali postoji mogućnost nešto umanjene kvalitete (npr. promjena arome, tvrdoće, teksture). "Upotrijebiti do" je tzv. "datum sigurnosti“ i nalazi se na hrani koja je s mikrobiološkog aspekta brzo kvarljiva. Nakon isteka "upotrijebiti do" ona postaje nesigurna i može predstavljati neposrednu opasnost za zdravlje ljudi te nije za konzumaciju. 
  4. Organizirajte hladnjak i smočnicu prije blagdana. Pravilno skladištena prema uputama proizvođača sigurna je za korištenje i dulje ostaje svježa. Tijekom čuvanja i pripreme odvojite sirovu od gotove.
  5. Ostatke od obroka pohranite u hladnjak ili zamrznite. Podijelite ranije pripremljenu u manje porcije kako bi ju po potrebi vadili iz hladnjaka ili zamrzivača. I ovdje vodite računa o sigurnosti te u hladnjak ne stavljate vruću hranu, a jednom odmrznutu konzumirajte unutar 24 sata od odmrzavanja. 
  6. Poslužite manje količine na tanjuru. Na taj način se smanjuju ostaci, a podrazumijeva se da si svatko može nadopuniti tanjur. 
  7. Budite inovativni i praktični - novi recepti. Od ostataka obroka mogu se pripremiti zanimljiva jela za iduće obroke npr. hladne salate od pečenog mesa, okruglice od kruha, valjušci od pire krumpira, krem juha od povrća itd., a korištenjem ostataka prethodnih obroka skraćuje se vrijeme potrebno za pripremu. 
  8. Donirajte. Tijekom cijele godine budimo socijalno osjetljivi i podijelimo namirnice i viškove hrane s potrebitima. 

Kako navode, nedavna istraživanja pokazuju da oko 53%, a prema nekim studijama čak i 70% ukupne količine bačene hrane nastane u kućanstvima. Stoga su tijekom 2020. godine pokrenuli niz aktivnosti u cilju podizanja svijesti potrošača vezano uz problem prekomjernog bacanja u Republici Hrvatskoj, a u svrhu promjene navika i ponašanja prilikom rukovanja kod kuće, na poslu, u školi, u trgovini ili u restoranu.

"Smanjiti količine otpada od hrane koji nastaje u kućanstvu znači smanjiti troškove, ali pridonositi i osobnom osjećaju zadovoljstva jer se ona ne baca“, naglašavaju iz Ministarstva. Također, pozivaju građane da sudjeluju u ostvarenju cilja da se do 2030. godine prepolovi otpad od hrane.

O problemu otpada hranom možete pogledati i u edukativnom videu:


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Hrana Bacanje Savjeti Doniranje Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.