Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita od suše
  • 03.05.2021. 15:00

Osiguranje usjeva od suše uz automatsku naknadu za smanjene prinose

Indeksnim osiguranjem od nedostatka vlage u tlu odnosno suše želimo potaknuti razvoj domaće poljoprivrede, kaže Krešimir Frančić, direktor Službe za neživotna osiguranja u Croatia osiguranju.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
  • 1.596
  • 371
  • 1

Od ove godine svoje usjeve od potencijalnih šteta zbog suše možete i osigurati. Naime, Croatia osiguranje uvela je indeksno osiguranje od nedostatka vlage u tlu, u kojemu glavnu ulogu u mjerenju vlažnosti tla ima mreža satelita. 

Više o samom osiguranju te koji su uvjeti, pojasnio nam je Krešimir Frančić, direktor Službe za neživotna osiguranja.

Što konkretno znači takav način osiguranja odnosno na koji način mreža satelita dostavlja podatke?

Indeksno osiguranje od nedostatka vlage u tlu odnosno suše najmoderniji je proizvod ove vrste na tržištu koji koristi naprednu tehnologiju mjerenja vlažnosti tla putem satelita, što omogućuje precizne podatke za osigurane poljoprivredne površine. Mrežom satelita prati se vlažnost tla koja je visoko korelirana s prinosima pojedinih parcela i to na dnevnoj bazi za svaku parcelu veličine 100 x 100 metara.

Ukoliko na kraju razdoblja koje traje od 15. lipnja do 15. kolovoza pojedine parcele imaju sušno razdoblje, isplaćuje se naknada za smanjene prinose što omogućuje osiguranje usjeva na vrlo jednostavan i pouzdan način. Riječ je o zaista visokotehnološkom proizvodu koji je rezultat suradnje Croatia osiguranja sa Swiss RE-om jednim od vodećih svjetskih reosiguratelja, tvrtkom Genillard&Co za poslovno savjetovanje i usluge te s nizozemskom tvrtkom VanderSaat BV, globalnim pružateljem usluga u području satelitskog prikupljanja komercijalnih podataka putem mikrovalova.

Zaštita najzastupljenijih ratarskih kultura 

Tko, na kojem području Hrvatske i koje usjeve može osigurati?

Osiguranje je namijenjeno prvenstveno poljoprivrednicima koji se bave proizvodnjom kukuruza, suncokreta, soje i šećerne repe na području kontinentalne Hrvatske i čija je biljna proizvodnja - površine s nabrojanim kulturama evidentirana u sustavu za identifikaciju poljoprivrednih parcela i evidenciju uporabe poljoprivrednoga zemljišta u digitalnom grafičkom obliku odnosno ARKOD sustavu.

Planira li se proširenje ovakve vrste osiguranja na druge usjeve, osim kukuruza, suncokreta, soje i šećerne repe?

U budućnosti planiramo uvođenje rizika od suše i kod ostalih usjeva s vremenom žetve u proljetnim i ljetnim mjesecima kao što su npr. pšenica, ječam, raž, zob i uljana repica.

Zašto baš navedene kulture?

Navedene kulture najzastupljenije su i najznačajnije kulture u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji Republike Hrvatske. Nedostatak vlage u tlu kod tih kultura može prouzročiti različite posljedice ovisno o fazi u kojoj se biljka nalazi, a zajedničko svim posljedicama je konačno smanjenje prinosa koje ovisi o intenzitetu suše i fazi u kojoj se suša pojavila.

Krešimir Frančić, direktor Službe za neživotna osiguranja (Foto: arhiva K. Frančić)

Do kada se i na koji način može ugovoriti polica osiguranja?

Indeksno osiguranje moguće je ugovoriti kao dopunski rizik uz ugovaranje osnovnog rizika: tuča, požar i udar groma, do 15. svibnja 2021. godine. Osiguranje je moguće ugovoriti u najbližoj poslovnici Croatia osiguranja d.d., a putem ispunjenog upitnika moguće je zatražiti ponudu.

Automatska naknada za smanjene prinose 

Kako se realizira isplata naknade za štetu nastalu od suša?

Posebnost ovog proizvoda je što se naknada za smanjene prinose isplaćuje automatski, bez izlaska procjenitelja na teren. Naknada se isplaćuje ovisno o dogovorenom modelu, što omogućuje transparentnost i brzu isplatu. Suša je postala sistemski rizik za naše poljoprivrednike, a njene posljedice s vremenom postaju sve ozbiljnije. Indeksnim osiguranjem želimo potaknuti razvoj domaće poljoprivrede, a našim osiguranicima osigurati još naprednije iskustvo osiguranja.

Riječ je o novoj vrsti osiguranja te je zapravo Croatia osiguranje jedna od prvih kuća koja je uvela ovu inovaciju. Znači, trendove itekako pratite?

Croatia osiguranje je tržišni i digitalni lider na području osiguranja koja se lansiranjem ovog proizvoda pridružuje malom broju EU zemalja i osiguravatelja s ovakvom vrstom osiguranja. Kao kompanija, nastojimo pratiti trendove na svjetskim tržištima, a samim time predvoditi trendove na domaćem tržištu osiguranja. Tako smo krajem prošle godine lansirali novi brand LAQO, prvo 100 posto digitalno osiguranje u Hrvatskoj, kojim smo dokazali svoju inovativnost i spremnost za natjecanje u tehnološki izazovnom okruženju.

Osiguranje je moguće ugovoriti u najbližoj poslovnici Croatia osiguranja d.d., a putem ispunjenog upitnika moguće je zatražiti ponudu.

Osim u nove digitalne proizvode, puno ulažemo i u digitalnu transformaciju kroz izgradnju novog IT sustava, kao i u razvoj znanja pa smo tako pokrenuli Insurtech poslijediplomski studij u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER). 

Osiguranje kroz Mjeru 17 

Postoji li i kod ovog osiguranja mogućnost korištenja Mjere 17 Programa ruralnog razvoja odnosno da korisnik snosi 30 posto iznosa osiguranja dok se ostatak pokriva iz europskih sredstava?

Rizik suše smatra se posljedicom nepovoljnih klimatskih prilika u poljoprivredi te u okviru dosadašnje Mjere 17 Upravljanje rizicima podmjera 17.1. Osiguranje usjeva, životinja i biljaka postoji mogućnost sufinanciranja do 70 posto premije osiguranja.

Vezano uz navedenu mjeru, koriste li je poljoprivrednici i u kojoj mjeri te što najčešće osiguravaju?

Navedena mjera prepoznata je od strane poljoprivrednika te se iz godine u godinu povećava broj onih koji osiguravaju svoju proizvodnju. Predmet osiguranja je primarna poljoprivredna proizvodnja pojedinog proizvođača koji najčešće ugovaraju rizik tuče, oluje i proljetnog mraza s obzirom na to da navedeni rizici uzrokuju najveće gubitke.


Tagovi

Indeksno osiguranje Krešimir Frančić Croatia osiguranje Zaštita usjeva Suša Nedostatak vlage


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Croatia osiguranje d.d.

Vatroslava Jagića 33, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 0800 1884, fax: +385 1 63 32 020, e-mail: info@crosig.hr web: http://www.crosig.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!