Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elementarne nepogode
  • 11.08.2015. 09:00

Osigurati farmerima besplatan repromaterijal!

Za područja na kojima je proglašena elementarna nepogoda, prijedlog ORaH-a je osiguranje besplatnog cjelokupnog repromaterijala za slijedeću sjetvu proizvođačima koji imaju štete preko 80 posto.

  • 571
  • 78
  • 0

Šteta od elementarne nepogode od suše, proglašene na područje cijele Osječko-baranjske županije za poljoprivredne usjeve u voćarstvu i povrtlarstvu, prema procjenama prelazi 325 milijuna kuna odnosno preko 60% uroda, a kod pojedinih proizvođača doseže i do 80%.

U najavi je proglašenje iste elementarne nepogode za Vukovarsko-srijemsku županiju, gdje se trenutno procjenjuju štete na 30 do 50%. Do sada prouzročene štete nisu konačne, zbog još jednog toplotnog vala koji je u tijeku.

Osigurati farmerima besplatni repromaterijal!

Uz naravno direktnu štetu uzrokovanu sušom na kulturama kao što su kukuruz i soja koje su već vidljive, dok se štete na ostalim kulturama kao što je repa, tek mogu procijeniti na jesen, dodatne probleme poljoprivrednicima donijeti će nemogućnost plaćanja dugova za repromaterijal uz sve ostale kredite, leasinge i razna osiguranja. Ponovna zaduženja za repromaterijal za slijedeću sjetvu mnogim proizvođačima pogođenim sušom neće biti dostupna zbog prethodnih dugovanja.

U ovakvim uvjetima sa ovakvim štetama, za područja na kojima je proglašena elementarna nepogoda, prijedlog ORaH-a je osiguranje besplatnog cjelokupnog repromaterijala za slijedeću sjetvu proizvođačima koji imaju štete preko 80%, a ostalima u postotnom omjeru štete.

Mjera 5 izuzima farmere s policom osiguranja

"Pozdravljamo najavljenu Mjeru 5 i napore vlasti no smatramo kako Mjera 5 neće imati učinka na sanaciju šteta suše. Mjera 5 omogućuje investicije povezane sa sanacijom poljoprivrednog zemljišta i cijelom listom omogućenih stavki od kojih samo navodnjavanje, kao jedina prava prevencija od suše, i sanacija višegodišnjih nasada ima veze sa posljedicama suše", kažu iz ORaH-a.

Dodatno, ovom Mjerom ne mogu se koristiti poljoprivrednici koji za uništeni poljoprivredni potencijal posjeduju policu osiguranja. "Ovakvom diskriminacijom potiče se špekulantsko ponašanje uz očekivanje besplatnih sredstava nasuprot poljoprivrednicima koji su svojim sredstvima platili osiguranja", rečeno je na pressici te stranke. Zanimljivo kako se u izbornoj godini svi sjete problema sela i poljoprivrednika.


Povezana biljna vrsta

Orah

Orah

Sinonim: Oras | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah (oras) se može saditi u jesen ili u proljeće, no za većinu naših agroklimatskih područja preporuča se jesenska sadnja jer se tako bolje primaju sadnice te je bolji rast u... Više [+]

Tagovi

Spaljena zemlja OBŽ VSŽ Navodnjavanje ORaH Polica osiguranja Mjera 5 Sanacija nasada Suša Repromaterijal Dug Reprogram Valuta plaćanja Moratorij Zajednička proizvodnja El Nino Rizik proizvodnje Besplatan repromaterijal


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]