Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinji otrov
  • 06.09.2020. 18:00

Otkriveno da pčelinji otrov uništava ćelije raka dojke

U Australiji je sprovedena studija u kojoj je otkriveno da otrov medonosnih pčela uništava teško lječive ćelije raka dojke, a mogao bi se koristiti i u kombinaciji sa hemoterapijskim lijekovima.

Foto: Depositphotos/maristos
  • 189
  • 221
  • 0

Istraživanje na Institutu za medicinska istraživanja Harry Perkins i Univerziteta Zapadne Australije otkrilo je da otrov medonosnih pčela brzo ubija agresivne i teško lječive ćelije raka dojke, piše abc. Jedinjenje iz otrova koji tako djeluje naziva se melitin.

Članovi tima, kojeg je vodila mlada naučnica dr. Ciara Duffy, otkrili su da otrov i njegova glavna komponenta melitin ne samo da brzo uzrokuju smrt trostruko negativnog karcinoma dojke (TNBC) i HER2 ćelija raka već su to uspjeli postići u koncentracijama koje nisu naštetile zdravim ćelijama.

Istraživanje je takođe utvrdilo da je glavna komponenta otrova u kombinaciji sa postojećim hemoterapijskim lijekovima bila izuzetno učinkovita u smanjenju rasta tumora.

Otrov pčela se pokazao izuzetno moćnim

Duffy se nada da bi otkriće moglo dovesti do razvoja liječenja TNBC-a, koji čini 10 do 15% svih karcinoma dojke i za koji trenutno ne postoje klinički učinkovite ciljane terapije.

"Otkrili smo da je otrov medonosnih pčela izuzetno učinkovit u uništavanju nekih od ovih agresivnih ćelija raka u koncentracijama koje nisu toliko štetne za zdrave ćelije", kazala je dr. Duffy.

Istražuju bijeli luk - potencijalni lijek u borbi s Covid-19

Istraživanje je pokazalo da je specifična koncentracija otrova ubila 100% TNBC-a. To je vrsta raka dojke u kojem na površini tumorskih ćelija nisu prisutni estrogenski i progesteronski receptori niti je prekomjerno izražen HER2 protein.

Zato su mehanizmi koji tu vrstu podstiču na rast i dijeljenje uglavnom nepoznati i zbog toga se on izuzetno teško liječi. Trenutno nema klinički učinkovitih ciljanih tretmana za ovaj oblik karcinoma, mogućnosti liječenja su ograničene, a prognoze često loše.

Melitin smanjuje ćelije raka i utiče na njihovo dijeljenje

"Otkrili smo da melitin uspijeva uništiti membrane ćelija raka u roku od 60 minuta", kaže dr. Duffy. Napominje i da je ovo jedinjenje imalo još jedan izvanredan učinak - za samo 20 minuta značajno je smanjilo njegove hemijske poruke ćelija, ključne za rast i njihovo dijeljenje.

Glavni naučnik Zapadne Australije, prof. Peter Klinken, rekao je da je to značajan razvoj događaja, koji pruža još jedan primjer gdje se jedinjenja u prirodi mogu koristiti za liječenje ljudskih bolesti.

Duffy ipak ističe da je ovo tek početak i da treba obaviti još puno istraživanja kako bi se došlo do lijeka koji stvarno djeluje i nije štetan za ljudsko zdravlje.


Tagovi

Naučno istraživanje Liječenje karcinoma Pčelinji otrov Ciara Duffy Rak dojke Lijek


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]