Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštićeni računi
  • 07.05.2015. 13:35

Otvaranje zaštićenih računa od ovrhe u FINI!

Informacija korisnicima o pravu na oslobođenje potpore od ovrhe!

Foto: depositphotos.com,
  • 6.202
  • 403
  • 0

Nakon prozivanja nadležnih institucija od strane autora na portalu Agroklub.com, a na zahtjeve i upite poljoprivrednih proizvođača, donosimo nove vijesti o otvaranju zaštićenih računa.

Iz Ministarstva saznajemo da se korisnici čiji su računi na koje im se potpora isplaćuje blokirani radi provedbe ovrhe na novčanim sredstvima, moraju obratiti Financijskoj agenciji (FINA) kako bi im se otvorio zaštićeni račun te kako bi iskoristili pravo na oslobođenje od ovrhe sredstva potpore poljoprivredi do 50.000 kuna po osnovi mjera ruralnog razvoja, izravne potpore i mjera u okviru zajedničke organizacije tržišta poljoprivrednih proizvoda.

Zahtjev za otvaranje zaštićenog računa može se podnijeti u bilo kojoj poslovnici FINA-e u kojoj se popunjava obrazac Obavijest (iz članka 212. stavka 1. Ovršnog zakona) koji se nalazi na web stranici Financijske agencije, a dostupan je i u svim poslovnicama FINA-e te u prilogu ispod teksta.

Opis postupka otvaranja zaštićenog računa

Ovršenik ispunjava obrazac Obavijesti o primanjima, naknadama i iznosima koji su izuzeti od ovrhe (Obavijest iz članka 212. stavka 1. Ovršnog zakona). Ovršenik dostavlja potpisan obrazac Obavijesti u bilo koju FINA-inu poslovnicu. FINA o tome odmah obavještava banku, koja otvara poseban račun za ova sredstva, te uplatitelja primanja izuzetih od ovrhe, da bi ovršenik mogao ovim sredstvima slobodno raspolagati.

U slučaju kada su primanja, naknade i iznosi koji su izuzeti od ovrhe zaplijenjeni na računu ovršenika (nisu još prenesena na račun ovrhovoditelja), ovršenik može FINA-i dostaviti pisani zahtjev kojim traži da FINA naloži banci prijenos navedenih primanja na poseban račun, te uz zahtjev obvezno priložiti Potvrdu nadležnog područnog ureda Agencije za plaćanja o iznosu novčanih sredstava koja su izuzeta od ovrhe.

Otvaranje računa i za one koji nisu blokirani

Otvaranje posebnog računa može zatražiti i osoba čiji računi nisu blokirani, ako uz obrazac Obavijesti iz članka 212. stavka 1. Ovršnog zakona dostavi i presliku osnove za plaćanje iz koje je vidljivo da je određena ovrha na njegovim novčanim sredstvima.

Korisnik potpore (ovršenik) koji već ima otvoren zaštićeni račun, ali za neko drugo primanje ili naknadu izuzetu od ovrhe, također obvezno mora doći u FINA-u i popuniti obrazac Obavijesti za primanje po osnovi potpore sukladno Zakonu o poljoprivredi (Narodne novine br. 30/2015).

Foto: depositphotos.com, @Goodluz


Dokumenti


Tagovi

FINA Ovrha Obrazac Financijska agencija Zaštićeni računi Blokirani Isplata potpora APPRRR


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]