Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konkurencija
  • 22.12.2020. 12:25

Otvaranjem Kuće hrvatske hrane otvorena i Pandorina kutija?

Dok jedni pozdravljaju otvaranje dućana domaćim proizvodima, drugi taj potez osuđuju i etiketiraju nelojalnom konkurencijom trgovcima. Kakvo je vaše mišljenje?

Foto: Marinko Petković
  • 807
  • 242
  • 0

Umjesto da se bavi smanjivanjem poreza i povećavanjem konkurentnosti gospodarstva, država stvara malim poduzetnicima nelojalnu javnu konkurenciju, reagirao je Dražen Oreščanin iz Udruge Glas poduzetnika na nedavno otvorenje Kuće hrvatske hrane - CroTaste u Zagrebu. 

Što je sve krivo i naopako u tome da se država bavi maloprodajom prehrambenih proizvoda?, pitao je pa pojasnio: "Kao prvo, totalno je promašena ideja petljanja države u maloprodaju", piše na facebook stranici udruge. 

Čiji se proizvodi nalaze u Kući hrane?

Sumnja i u transparentnost poslovanja jer, drži, neće se znati kome i koliko se plaća najam i kolike gubitke će svake godine ovaj dućan i projekt ostvarivati. Nije siguran ni u jasne kriterije za otkup s OPG-ova. "Zanima me baš čiji proizvodi se tamo nalaze i od koga ih država otkupljuje i po kojoj cijeni", navodi dalje.

Da je otvaranje takvog dućana zapravo nelojalna konkurencija trgovcima, kaže za Index predsjednik uprave Emmezete Slobodan Školnik. Prema njemu, država se ne bi trebala baviti poslom u kojem postoji jaka konkurencija brojnih poduzetnika koji znaju taj posao i dokazali su se na tržištu, a niti to spada u njene djelatnosti. "Ako već žele promovirati hrvatske proizvode, što nisu otvorili takvu trgovinu u Londonu, Parizu ili Madridu?", pita Školnik. 

Poruka trgovačkim lancima?

Međutim, čelni čovjek Lonia trgovine Drago Munjiza, drži da se ovdje očito pokušava poslati poruka trgovačkim lancima da u svoju ponudu uključe što više hrvatskih proizvoda. "Ne smatram to lošim. A kakve će rezultate imati ta tvrtka, to ćemo vidjeti", rekao je. 

Konkurencija nije sporna, ali da država ulazi na tržište - nije dobro

Inače, ovo nije prvi put da poduzetnici reagiraju na intervencije resornog ministarstva u tržište. Podsjećamo, još u svibnju ove godine vlasnike već postojećih platformi za prodaju domaćih proizvoda, dočekala je vijest da Ministarstvo poljoprivrede otvara internet platformu www.trznica.hr za prodaju domaćih proizvoda. Web trgovci su tada dobili državu za konkurenciju.

Ni mali dućan u centru Zagreba niti online trgovina MPS-a neće značajnije poremetiti tržište maloprodaje, ali svakako otvaraju Pandorinu kutiju jer se nameće pitanje: Što sljedeće možemo očekivati kada je u pitanju utjecaj Vlade RH na cijene i trženje? Nije li to u koliziji s osnovnim ekonomskim postulatima Europske unije i suvremene Hrvatske?

Pitamo i vas - treba li se država baviti maloprodajom prehrambenih proizvoda ili je to nepoželjno zadiranje u slobodno tržište? 


Tagovi

Kuća hrvatske hrane CroTaste UGP Dražen Oreščanin Nelojalna konkurencija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić