Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fabrika Majevica
  • 16.05.2022. 12:00

Ovo je traktor koji bi se uskoro mogao proizvoditi u Zvorniku

Traktor ima 90 KS i od drugih se razlikuje po znatno većem obrtnom momentu na točkovima. U subotu je promovirano i sedam novih priključaka za poljoprivredne mašine

Foto: Julijana Kuzmić
  • 690
  • 138
  • 0

Fabrika Majevica iz Bačke Palanke u Srbiji uskoro bi trebala pokrenuti proizvodnju traktora i poljoprivrednih priključaka u Bosni i Hercegovini. Pogon će, najvjerovatnije, biti otvoren u Zvorniku, a u narednim sedmicama se očekuje potpisivanje ugovora.

Potvrdio je ovo ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević tokom prezentacije prvog domaćeg traktora proizvedenog u pogonima ove kompanije, u subotu, 14. maja.

Traktor od 90 KS 

Traktor ima 90 konjskih snaga i od drugih se razlikuje po znatno većem obrtnom momentu na točkovima, namijenjen je za mala i srednja gazdinstva, za sve agrotehničke mjere.

Nedavno je za Agroklub direktor Majevica Servisa Radovan Komad pojasnio da njihov traktor ima Perkinsov motor, Carraro transmisiju, prednju hidrauliku, naprijed izvod za kardan, klimu, reverzer.

Univerzalni traktor proizveden u Srbiji uskoro dostupan na tržištu

"Dijelove nabavljamo iz Italije, Engleske i Njemačke, a učešće domaće proizvodnje u našem traktoru je 40 posto kada je u pitanju prototip. Serijska proizvodnja će nam obezbijediti da više od 50 posto vrijednosti traktora bude domaćeg preferencijalnog porijekla", rekao je Komad.

Podmiriti domaće zahtjeve

U subotu je promovirano i sedam novih priključaka za poljoprivredne mašine. Ministar prometa BiH Vojin Mitrović rekao je Srni da ova fabrika namjerava napraviti širu lepezu traktora kako bi se mogli podmiriti zahtjevi poljoprivrednih proizvođača.

On je potvrdio da je bilo razgovora između Vlade RS i direktora "Majevice" za obezbjeđenje prostora, odnosno jednog pogona u Zvorniku gdje bi se odvijala proizvodnja i montaža priključnih uređaja.

"To će sigurno doprinijeti da u Republici Srpskoj imamo domaći proizvod koji će podmiriti potrebe kako površinske obrade tako i zaštite samih poljoprivrednih kultura", ističe Mitrović.

Još u februaru, kada su se mašine tek sklapale, bilo je 10 narudžbi, a prva serija broji 100 komada.


Tagovi

Traktor Majevica Bačka Palanka Zvornik Vojin Mitrović Radovan Komad Vjekoslav Petričević


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

68


Glasova: 31

Da 45,6%

Glasova: 26

Ne 38,2%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,2%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]