Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište hrane
  • 08.02.2023. 18:00

Pada potrošnja voća i povrća - ne pojede se ni 40 dkg na dan

Posebno je niska među mladim generacijama, a oni su budući potrošači

Foto: Maja Celing Celić
  • 54
  • 28
  • 0

Prosječna potrošnja voća i povrća u 2021. godini u Evropskoj uniji iznosila je 364 grama po osobi na dan, pokazuju podaci udruženja  Freshfel Europe koji daju pregled trendova u državama članicama, koji pokrivaju 75 posto stanovništva EU.

Ako znamo da je prosječna težina jabuke 170 grama, navedenih 364 g je tek nešto više od dvije jabuke, a odnosi se i na voće i na povrće. U udruženju predviđaju da će se ova količina smanjiti za oko 10 posto u 2022. kada budu poznati konačni podaci za prošlu godinu.

Problem je kupovna moć?

Zabrinjavajuće je što je potrošnja voća i povrća u EU još uvijek znatno ispod 400 g dnevno, koliko je preporučila Svjetska zdravstvena organizacija WHO. Posebno je na niskom nivou konzumacija među mladim generacijama, a oni su budući potrošači.

Problem je kupovna moć koja mnogima ograničava izbor hrane zbog čega se teži manje zdravoj prehrani, koja se smatra energetski zadovoljavajućom i jeftinijom opcijom.

"Mnogi imaju osnovnu pogrešnu percepciju o cijenama voća i povrća na policama u supermarketima. Voće i povrće su najpristupačniji proizvodi i imaju neospornu zdravstvenu i ekološku vrijednost. Cijena i vrijednost svježih proizvoda su vrlo atraktivni u cjelokupnom asortimanu hrane", izjavio je Philippe Binard, generalni povjerenik Freshfel Europe. Dodao je da u poređenju s ostalim kategorijama hrane, rast cijena voća i povrća je niži od prosječne inflacije. Navodi da je trošak nezdrave ishrane dvostruko veći od ukupne tržišne vrijednosti hrane.

Kupovna moć mnogima ograničava izbor hrane (Depositphotos/Muk_Photo)

Prema istraživanju Eurostata, 33 posto građana ne jede voće i povrće svaki dan, što je alarmantan podatak.

Što se najviše traži?

A oni koji jedu, najviše posežu za jabukama, bananama, narandžama, stolnim grožđem i breskvama. Potrošnja borovnica doživljava najdinamičniji rast u mnogim zemljama članicama poput Njemačke i Poljske. Od povrća najviše se jedu paradajz, kupus, šargarepa, krastavac i slatka paprika. 

Binard je rekao da najviše pada organska i premium prodaja, dok su potrošači ostali vjerni kupovini lokalnog i sezonskog. Također, žele biti informisani o porijeklu, sorti, načinu proizvodnje, održivim praksama i kada je to potrebno savjetima za pripremu ili konzumaciju.


Tagovi

Potrošnja povrća Freshfel Potrošnja voća Trend potrošnje Philippe Binard Cijena


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

23

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 56,5%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 30,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,7%

Pregled ankete

Pregled ankete