Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja pesticida
  • 29.04.2021. 07:30

Pala prodaja pesticida u EU - u kojim su državama najviše kupovani?

Pad od šest posto dolazi nakon razdoblja u kojem su se količine kretale između 350 i 370 tisuća tona godišnje

Foto: Depositphotos/Amaviael
  • 236
  • 49
  • 0

Količina prodanih pesticida u Europskoj uniji (EU) je u 2019. godini dosegla najnižu razinu od početka prikupljanja podataka s nešto više od 333 tisuća prodanih tona, što je šest posto manje nego godinu prije, objavio je Eurostat.

Ovaj nagli pad dolazi nakon razdoblja u kojem su se količine kretale između 350 i 370 tisuća tona godišnje (2011.-2018.).

Što se tiče kategorija prodanih kemijskih sredstava, najveći je obim prodaje u 2019. godini zabilježen za fungicide i baktericide, s 40 posto od ukupnog broja. Slijede ih herbicidi s 33 te insekticidi i akaricidi s 13 posto.

Četiri države članice EU-a ujedno i glavni poljoprivredni proizvođači u Uniji, zabilježile su najveće ukupno prodane količine. To su Njemačka, Španjolska, Francuska i Italija.

Od 18 država članica za koje su dostupni podaci za sve glavne skupine, njih 12 je smanjilo ukupnu prodaju pesticida između 2011. i 2019. Najveći pad od 42 posto zabilježen je u Danskoj, a slijedi ju pet zemalja: Italija, Portugal, Češka, Švedska i Rumunjska, koje su zabilježile pad za više od 20 posto.

Najveći porast njihove prodaje zabilježen je na Cipru (+ 101%), zatim u Latviji (+ 54%), Austriji (+ 44%) i Poljskoj (+ 11%).


Tagovi

Prodaja pesticida Eurostat Herbicidi Insekticidi Akaricidi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]