Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja traktora
  • 23.10.2020. 18:00

Pala prodaja poljoprivredne mehanizacije - ima i izuzetaka

CEMA je objavila statistiku registracije novih traktora za prvih šest meseci ove godine koja ukazuje na pad od 18 odsto. Poljoprivrednici se boje da ulože u nove mašine s obzirom na nestabilnost na tržištu.

Foto: Bigstock/Taina Sohlman
  • 608
  • 28
  • 0

Korona kriza je uticala i na tržište poljoprivredne mehanizacije u Evropi, a to jasno pokazuju brojke o registrovanim traktorima.

Prema podacima koje je prikupilo Evropsko udruženje poljoprivredne mehanizacije (CEMA), u prvih šest meseci ove godine na evropskom tržištu ukupno je registrovano oko 89.105 traktora.

Analitičari smatraju da se od ukupnog broja njih 68.831 odnosi na poljoprivredne traktore, a njih 23.556 je snage 37kW (50 KS) i manje, dok je 65.549 bilo 38kW i više. Ostatak mehanizacije čine kvadovi, viljuškari i slično.

Manji traktori se i dalje dobro prodaju

Registracije poljoprivrednih traktora za prvo polugodište smanjile su se za 12,08 odsto u odnosu na prvih šest meseci prošle godine. Iako je godina započela slično kao i prošla, one su značajno opale u martu i to za 7,11 odsto u odnosu na godinu ranije.

Prodaja poljoprivredne mehanizacije u padu - Italija najviše pogođena

Pad se nastavio u aprilu za 25,81 odsto, maju 22,72 odsto i junu 12,03 odsto. Glavni razlog tome je pandemija koja je potresla ceo svet. Takođe, silazni trend od 19,96 odsto se dramatično odrazio na drugo tromesečje koje je tradicionalno najvažnije razdoblje prodaje.

Kada se upoređuju po kategorijama snage, ona se za sve smanjila u prvih šest meseci 2020. Jedini izuzetak su oni između 23 do 37 kW. Registracije za mašine od 56 do 129 kW pale su za 16,03 odsto u prvoj polovini godine, s rekordnih 23,55 odsto pada u drugom tromesečju.

Najveći pad u Španiji i Velikoj Britaniji

Vodeća tržišta u Evropi i dalje ostaju Nemačka i Francuska. Međutim i tamo je zabeležen manji broj prodatih traktora. U Nemačkoj se beleži pad od 2,75 odsto u poređenju sa prvih šest meseci 2019. godine, a Francuska s čak 18,81 odsto.

Drastičan gubitak od 25,62 odsto utvrđen je u Španiji, Velikoj Britaniji od 25.21 odsto, a u Italiji za 17,98 odsto.

Povećana kupovina telehendlera - univerzalne poljoprivredne mašine

U Holandiji taj pad iznosi 18 odsto jer poljoprivrednici ne žele da ulože u mašine s obzirom na nestabilnost u pogledu razvoja tržišnih cena i strože zahteve u vezi sa upotrebom azota i uopšte sredstava za zaštitu bilja.

Jedna od retkih izuzetaka je Danska, gde ih je prodato 17,5 odsto više.

U izveštaju se zaključuje da je prva polovina godine lošije prošla zbog krize COVID-19, i da su očekivanja počela da pokazuju boljitak od jula. Iz CEMA-e nagalašavaju da treba videti da li će u drugom delu godine registracije traktora potvrditi povratak na nivo pre početka pandemije.


Tagovi

CEMA Prodaja traktora Registrovani traktori Izveštaj Mehanizacija


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao