Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • SCDI inovacija
  • 19.11.2017. 15:00

Pametni dron SCDI procjenjuje štetu usjeva od divljači

Nejasna procjena štete često je uzrok sukoba između onih koji su oštećeni i, primjerice, osiguravajućih kuća. Međutim, tvrtka Agrocom iz Poljske osmislila je inteligentno rješenje!

Foto: zorandim/bigstockphoto.com
  • 771
  • 63
  • 0

Uobičajena procjena štete uzrokovana divljači i olujama (tučom, intenzivnim padalinama, noćnim mrazom, omekšavanjem tla i poplavama) je teška, dugotrajna i netočna te stoga slabo reprezentativna. Nejasna procjena štete često je uzrok sukoba između onih koji su oštećeni i, primjerice, osiguravajućih kuća.

Međutim, trodimenzionalni proces snimanja, kao što je inteligentni sustav identifikacije oštećenja usjeva uzrokovanog divljači Smart Crop Damage Identification (SCDI) tvrtke Agrocom Poljska pruža rješenje ovog problema.

Podaci se dokumentiraju te se vrši procjena

Inovacija Smart Crop Damage Identification tvrtke Agrocom iz Poljske nagrađena je srebrnom medaljom za inovacije na ovogodišnjem sajmu Agritechnica u Hannoveru!

Ova inovacija može zabilježiti divljač na parceli i prirodnu štetu na kraju vegetacijskog razdoblja, čak i kod visokih biljaka te procjenjuje moguću štetu. SCDI radi s 3D slikama koje se snimaju s dronovima na nižim visinama. U tu svrhu, paralelne se putanje kreiraju na stabilnim visinama s fotografskim longitudinalnim smjerovima pomoću softvera za planiranje. U SCDI-u slike snimljene na taj način kombiniraju se s postojećim laserskim podacima LIDAR te se oštećeni usjevi automatski izračunavaju. Međutim, moguće su i druge fotografije i procjene.

Smart Crop Damage Identification (foto: agritechnica.com)

Inteligentno prikupljanje podataka pomoću dronova ne sprječava rad u poljima. Sustav smanjuje radno vrijeme poljoprivrednika te pruža kvalitetnu sigurnost u proizvodnji.

Izvor: agritechnica.com, Foto: zorandim/bigstockphoto.com


Tagovi

SCDI Inovacije Oštećeni usjevi Divljač Prirodne nepogode Agritechnica 2017 Agrocom Poljska Dron


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?