Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bc Institut
  • 20.08.2020. 09:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Pandemiji usprkos: Bc Institut rušio rekorde i ostvario odlične poslovne rezultate

Povećanje prodaje sjemena jarih strnih žitarica i sjemena soje na domaćem tržištu donijeli su ovoj tvrtki rast prihoda u prva četiri mjeseca 2020. godine od 18%, što sve u Bc Institutu veseli, posebice jer su ti rezultati ostvareni u izazovima uzrokovanim koronavirusom.

Foto: Marinko Petković
  • 644
  • 362
  • 0

Tvrtka Bc Institut d.d. Zagreb ove godine zaista ima razloga za zadovoljstvo. Osim što su vratili primat kod uzgoja strnih žitarice, a njihove sorte rušile rekorde, odlične su rezultate ostvarili i u ekonomskom smislu.

Ova tvrtka se unatoč izazovima koje je uzrokovao koronavirus, i koji je donio veliku štetu našem gospodarstvu, uspjela održati na nogama i ne samo to, već ostvariti zavidne poslovne rezultate. No, nije tako izgledalo na početku. Granice su se zatvorile u trenutku vrhunca proljetne prodajne sezone, no njihovim kasnijim otvaranjem situacija se stabilizirala uz određene poteškoće, preko kojih su uspjeli prijeći.

Dobrom organizacijom posla, maksimalnim zalaganjem zaposlenika i pridržavanjem strogih mjera nacionalnoga kriznog stožera, uspješno su završili prodaju sjemena proljetnih kultura, ali i sjetvu oplemenjivačkih programa kukuruza te zasnivanje nove sjemenske proizvodnje kukuruza, soje, krmnih kultura i jarih strnih žitarica.

Sjemenska proizvodnja na oko 3.000 hektara

Bc Institut trenutno ima zaposleno 126 djelatnika te još 12 u Bc Agroslavoniji, a angažiraju i oko 100 sezonskih radnika od svibnja do listopada na poslovima oplemenjivanja, proizvodnje i pripreme sjemena, čime se bave više od 72 godine.

Ivica Ikić: Ne sjećam se ovako dobrih uroda ozimih i jarih strnih žitarica

U proizvodnji surađuju s najvećim tvrtkama kao i velikim poljoprivrednim proizvođačima jer organiziraju sjemensku proizvodnju kukuruza, strnih žitarica i soje svake godine na prosječno 3.000 hektara. Osim dorada, koriste kapacitete i partnera u još pet doradnih centara koji im pomažu pripremiti sjeme kukuruza, soje i strnih žitarica za tržište.

"Stvaramo moderne i konkurentne hibride i sorte koje poljoprivrednim proizvođačima donose vrhunske rezultate uroda i kvalitete i koje im osiguravaju kvalitetan iskorak i napredak u njihovoj proizvodnji", rekao je dr. sc. Ivica Ikić, predsjednik Uprave ove kuće koja osim u zemlji, uspješno prodaje sjeme i u inozemstvu.

Najveći rast izvoza zabilježen na velikom ukrajinskom tržištu

Nakon što su prošle godine po prvi puta uspjeli prodati i izvesti određene količine sjemena kukuruza u Albaniju i Ganu, to su ponovili i ove. Također, ove su godine po prvi puta izvezli proizvod u daleki Kazahstan. Osim na ta tržišta, sjeme su isporučili i na tržišta Portugala, Španjolske, Slovenije, BiH, Kosova, Makedonije, Mađarske, Rumunjske, Bugarske, Srbije, Turske, Irana i Azerbajdžana što je, uzimajući u obzir probleme koje je izazvala zaraza koronavirusom u Hrvatskoj, Europi i svijetu bilo izuzetno zahtjevno i izazovno.

Najveći rast izvoza zabilježen je na velikom ukrajinskom tržištu gdje je 2018. godine Institut otvorio vlastitu tvrtku, čiji smisao i potrebu ovakvi poslovni rezultati u potpunosti opravdavaju.

Na kraju, kada su odrađeni svi izvozi na 20 različitih svjetskih tržišta i zbrojene količine izvezenog, postalo je jasno da je ove godine ostvareno povećanje izvoza sjemena kukuruza za čak 45% što je u ovakvoj situaciji izuzetno vrijedan rezultat. Najveći rast izvoza zabilježen je na velikom ukrajinskom tržištu gdje je 2018. godine Institut otvorio vlastitu tvrtku, čiji smisao i potrebu ovakvi poslovni rezultati u potpunosti opravdavaju.

I u sljedećim godinama očekuju rast prodaje sjemena Bc hibrida i sorata na tako velikom tržištu kao što je ukrajinsko. Uz te rezultate, unatoč ogromnoj konkurenciji svih svjetskih sjemenarskih kompanija koje su prisutne na domaćem tržištu, Bc Institut je uspio zadržati svoje tržišne pozicije i prodati velike količine sjemena Bc hibrida kukuruza.

U prva četiri mjeseca rast prihoda od 18 posto

U posljednjih pet godina ostvarili su povećanje prodaje u segmentu sjemena strnih žitarica za čak 86%, a i ove jeseni očekuju veliku potražnju za sortama i daljnji rast prodaje.

Rekordnim rezultatima vratili primat: sorte strnih žitarica Bc Instituta iznad 10t/ha

Tako dobri rezultati izvoza sjemena, ali i povećanje prodaje sjemena jarih strnih žitarica i sjemena soje na domaćem hrvatskom tržištu donijeli su ovoj tvrtki rast prihoda u prva četiri mjeseca 2020. godine od 18%, što sve u Bc Institutu veseli, posebice jer su ti rezultati ostvareni u iznimno složenim životnim i poslovnim prilikama koje su nastale kao posljedica zaraze bolešću COVID-19.

Novi brend, nove ideje, nove investicije...

Stalno razmišljaju, kažu, i o novim projektima. Mnogi su primijetili da na vrećicama s jedne strane piše Bc Institut, a s druge je logotip Izidor. Radi se o njihovom novom brendu - finalnom proizvodu Bc hibrida kukuruza. Za početak su to brašno, kokice i palenta, a plan je nakon toga svake godine izaći s novim proizvodom.

Zbog toga se pripremaju i daljnje investicije u oplemenjivačke programe i u opremu, poboljšanje infrastrukture te skladišne i proizvodne kapacitete. Sve to planiraju realizirati prateći i primjenjujući najnovija dostignuća implementirajući najnovije tehnologije, u čemu će im sigurno pomoći mladi, sposobni i obrazovani kadrovi koje također imaju u planu zaposliti.

Ovo je samo primjer da se unatoč svim problemima koje je donijela pandemija može kvalitetno i uspješno poslovati. Dolaz je ovo da poljoprivreda kao jedna od grana gopodarstva ima posebno mjesto u funkcioniranju svake države, pa tako i Hrvatske, jer svaka odgovorna država mora itekako voditi računa da ostvari svoju samodostatnost u što većem broju poljoprivrednih proizvoda i ovo je svakako prilika da se pokrenu određene stvari u našoj poljoprivredi kako bi ona bila još bolja i uspješnija.


Tagovi

Bc Institut Rezultati 2020 Poslovanje Sjemenska proizvodnja Izvoz Prodaja


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Bc Institut d.d. Zagreb

Dugoselska 7, Rugvica, 10370 Dugo Selo, Hrvatska
tel: +385 (0)1 2781-510, e-mail: bc-uprava@bc-institut.hr web: http://www.bc-institut.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]