Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trovanje u kamenjaru
  • 30.01.2020. 16:30
  • Splitsko-dalmatinska, Krivodol

Panika u Zagori: U svega nekoliko dana otrovano sedam lovačkih pasa

Članovi Lovačke udruge Šeminovac iz Krivodola već su podnijeli kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, a to će uskoro učiniti i njihove kolege iz ostalih udruga i društava.

Foto: Mladen Nejašmić
  • 924
  • 317
  • 0

U samo nekoliko dana na području Imotske krajine evidentirano je trovanje sedam lovačkih pasa, najprije na području općine Lokvičići, a kasnije i u Slivnu, mjestu u runovačkoj općini. Dojave o trovanju stižu i iz ostalih krajeva Dalmatinske zagore, gdje su slični slučajevi evidentirani i kroz proteklu godinu. Iz tog razloga članovi Lovačke udruge Šeminovac iz Krivodola podnijeli su kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, a to će uskoro, kažu nam, učiniti i njihove kolege iz ostalih udruga i društava. Što se zapravo događa, tko i zašto truje pse, ali i mačke po Zagori, zasad se ne zna. Međutim, u koluarima se mogu čuti i priče kako lovci sami kopaju jame svojim psima.

Nakon završetka lovne sezone, prema kazivanju onih upućenijih, neodgovorni pojedinci diljem lovišta postavljaju zabranjene otrovne mamce namijenjene predatorima, pa umjesto njih stradavaju njihovi četveronožni ljubimci. Brojni su slučajevi trovanja i domaćih životinja za vrijeme ispaše kao što je bio slučaj sa kozama Joze Svaguše iz Zagvozda kojem je u zadnje dvije godine otrovano nekoliko koza, a glavom je platio i jedan hrvatski ovčar. Tada je okrivio lovce zbog nekontroliranog bacanja nervnih otrova u svrhu smanjenja predatora, a oni obećali poslati disciplinsku i nadzornu komisiju da utvrde činjenice. I sve je ostalo na tome do prije desetak dana kada ponovo iz raznih mjesta Imotske krajine stižu dojave o neobjašnjivom ugibanju prvenstveno lovačkih pasa.

Dobar poznavatelj prilika u Zabiokovlje i vrsni lovački stručnjak Ivica Buljubašić kaže kako je i sam oštećenik jer je na taj svirep način izgubio vrlo vrijednog psa. Žalostan je da se otrovi mogu bez problema nabaviti na crnom tržištu jer među pojedincima prevladava mišljenje kako će postavljanjem mamaca smanjiti brojnost predatora u prvom redu lisica, a i vukova. Predlaže zakonsku zabranu i strožu kontrolu jer slični otrovi mogu izazvati i maligne bolesti

Ništa bolja situacija nije ni u urbanim sredinama, posebno u Splitu gdje je na području gradskog kotara Mejaši samo prošli tjedan evidentirano nekoliko slučajeva trovanja. Tijekom prošle godine prijavljeno je na desetke sličnih slučajeva. Praksa i u selu i gradu je vrlo slična s tim da se u gradu umjesto po šumi otrovni mamci postavljaju uz kontejnere. Struka tvrdi kako se trovanja događaju sporadično u različitim dijelovima grada i u različito doba godine. U većini slučajeva odgovornost se prebacivala na zlonamjerne pojedince, pa i na neodgovorne vlasnike pasa koji svoje kućne ljubimce puštaju van bez ikakvog nadzora.


Tagovi

Trovanje Lovački psi Dalmatinska zagora Kaznena prijava


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]