Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konjarstvo
  • 22.09.2018. 10:30

Pastuvi će od sledeće godine morati da imaju licencu

U Srbiji će sledeće godine početi odabir pastuva, koji će imati licencu, odnosno dozvolu za parenje.

Foto: Pixabay / strecosa
  • 548
  • 13
  • 0

U Srbiji će sledeće godine početi odabir pastuva, koji će imati licencu, odnosno dozvolu za parenje. Ovo će biti urađeno po uzoru na zakone Evropske unije o konjarstvu.  Licencu će davati stručni ljudi u komisijama Asocijacija uzgajivača pojednih rasa, najavio je šef ambulatorne službe Veterinarskog fakulteta u Beogradu Petar Milosavljević, a prenosi Dnevnik:

"Pastuv mora biti licenciran da daje dobro potomstvo. Ukoliko to nije slučaj i ako je dobio negativnu ocenu od komisije, on se uklanja, kastrira, a evetualno njegovo potomstvo neće biti priznato. Ova praksa primenjuje se u Sloveniji i Hrvatskoj".

Raste broj konja 

Dodao je da u našoj zemlji raste broj konja, zahvaljujući pre svega sportskom konjarstvu. Registrovano je, čipovanjem, oko 16.000 konja. Kako kaže, to nije ni malo, ni mnogo: "U jednom trenutku smo bili pali na 12.000 konja. Devedesetih godina je u jednoj godini na klanje otišlo više od 20.000 konja. To je strašno!".

Uzgoj konja - isplativ biznis

Ergela "Proleće" Kazneno-popravnog zavoda Sremska Mitrovica primer je da se od uzgoja i prodaje konja može zaraditi. Oni godišnje imaju između 40 i 45 grla. Svake godine prodaju mušku ždrebad lipicanerske rase, po ceni od 66.000 dinara sa PDV-om, dok se ženska glra prodaju po 80.000 dinara, bez PDV-a, koji iznosi 10%. Od ergela u Karađoređevu i Kelebiji kupuju konje za priplod. 

Na ergeli u Kelebiji nalazi se 60 grla. Kako kaže direktorica Tereza Kereteš, interesovanje za kupovinu nije veliko, a cena je različita i zavisi od uzrasta konja, kao i pola: "Cena ždrebadi starih od šest meseci do godinu dana je od 600 do 1.200 evra, što zavisi od pedigrea, odnosno da li su čistokrvne rase ili imaju u sebi nešto što ih stavlja u B knjigu. Konja stalno ima u slobodnoj prodaji".

Dodaje da je za neobučena grla interesovanje slabo, a da obučena grla koštaju od 1.000 i 15.000 evra, u zavisnosti od toga za šta se kupuju.

 


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Pastuv Konj Licenca Dozvola za parenje Kelebija Proleće  Tereza Kereteš


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃