Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PDV na hranu
  • 01.06.2019. 15:00

PDV od 5% za zdravu i tradicionalnu hranu? Da, u Rumunjskoj!

Kako bi potaknula potrošnju zdrave hrane i povećala prodaju rumunjskih tradicionalnih, planinskih, ekoloških ili drugih vrsta proizvoda koje je odobrilo ministarstvo poljoprivrede, vlada je odlučila smanjiti stopu PDV-a na 5% za prodaju prehrambenih proizvoda, uključujući bezalkoholna pića, izjavio je ministar financija Eugen Teodorovici.

Foto: Vedran Stapić
  • 325
  • 111
  • 0

Svi bi jeli zdravo i domaće kada bi imali dovoljno novaca - najčešće je "opravdanje" za kupnju jeftine, procesuirane i hrane koja ima malu nutritivnu vrijednost. Ipak, često je ova tvrdnja i istina jer svi znamo kako su troškovi proizvodnje hrane, posebno na našim tržištima veliki i kako zbog toga nismo konkurentni "stranjskim" proizvođačima, posebno velikim igračima iz zapadnih europskih zemalja. 

Zato se rumunjska vlada odlučila na jedan hvalevrijedan korak u zaštiti zdrave i tradicionalne prehrambene proizvodnje - smanjit će stopu PDV-a s dosadašnjih 9% na 5%. 

Potpora domaćoj potrošnji 

"Kako bi potaknula potrošnju zdrave hrane i povećala prodaju rumunjskih tradicionalnih, planinskih, ekoloških, organskih ili drugih vrsta proizvoda koje je odobrilo Ministarstvo poljoprivrede, vlada je odlučila smanjiti stopu PDV-a na 5% za prodaju prehrambenih proizvoda, uključujući bezalkoholna pića", izjavio je ministar financija Eugen Teodorovici.

Rumunjska Vlada procjenjuje da će ova mjera stvoriti proračunske gubitke u iznosu od 175 milijuna eura u iduće četiri godine, ali inzistira na tome da će ona biti presudna u potpori domaće potrošnje visokokvalitetnih prehrambenih proizvoda, jer će smanjiti cijene i povećati prodaju, piše Euroactiv

"To može pridonijeti smanjenju potrošačkih cijena, uzimajući u obzir da je cijena ove vrste robe obično viša od cijene sličnih proizvoda zbog visokih troškova proizvodnje", navodi se u vladinom dokumentu.

Potrošači sve više traže zdravu hranu 

Vlada je priopćila kako su potrošači sve više zainteresirani za visokokvalitetnu hranu, koja je generirala potražnju za specifičnim proizvodima, kao što su oni koji ne uključuju umjetne dodatke.

Osim toga, navodi se da su ih posebno uzbunile visoke stope smrtnosti i povećana pretilost, posebno među mladima.

Prema stanju zdravlja u izvješću EU-a, Rumunjska ima drugu najveću smrtnost nakon Bugarske, sa 1.530 smrtnih slučajeva na 100.000 stanovnika, dok je europski prosjek 1.036 smrtnih slučajeva/100.000 stanovnika. Glavni uzrok smrti su kardiovaskularne i cerebrovaskularne bolesti, a jedan od uzroka su i loše prehrambene navike. Iako Rumunjska ima najnižu stopu gojaznosti u EU od 9,1%, stope među adolescentima više su nego udvostručene u proteklom desetljeću.

Opća stopa PDV-a u Rumunjskoj iznosi 19%, dok je snižena stopa 9%. Međutim, neki proizvodi i usluge, kao što su knjige, lijekovi, turističke usluge i novo stanovanje, oporezuju se po stopi od 5%. PDV je najvažniji izvor prihoda za rumunjski proračun, doprinoseći oko jedne petine prihoda proračuna.

Treba spomenuti kako je i u Hrvatskoj početkom ove godine smanjena stopa PDV-a na svježe ili rashlađeno meso, živu ribu, voće i povrće, suhe mahunarke i jaja, sa dotadašnjih 25 na 13%. 

Države članice EU same mogu odlučivati o stopama PDV-a 

Europska komisija, odbila je komentirati "planove država članica", no, one su općenito slobodne primjenjivati ​​snižene stope na hranu. Također mogu smanjiti stope PDV-a za (čak i vrlo mali) dio hrane ili primjenjivati ​​različite snižene stope za različite potkategorije prehrambenih proizvoda, pod uvjetom da je slična roba dostupna na tržištu i nema drugačiji porezni tretman (načelo fiskalne neutralnosti).

Komisija je predložila sveobuhvatnu reformu pravila koja uređuju stope PDV-a, što bi državama članicama dalo mnogo veću fleksibilnost za određivanje stopa koje smatraju prikladnim. Da bi se ova reforma usvojila, potrebna je jednoglasna odluka zemalja EU.


Tagovi

PDV Hrana Rumunjska Zdrava hrana Tradicionalna hrana Domaća hrana Eugen Teodorovici Manje cijene


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]