Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ana-Marija Petin
  • 30.08.2016. 13:30

Petin: OPG ćemo izvući iz zakonskog vakuuma

"OPG-ovi ne mogu konkurirati za kreditna sredstva s niskim kamatnim stopama pri HBOR-u. Ne mogu dobiti poreznu olakšicu na reinvestiranu dobit. Oni ne mogu dobiti ni poticajna sredstva prilikom zapošljavanja. To namjeravamo promijeniti."

  • 5.069
  • 735
  • 0

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva čine 96% od svih upisanih u poljoprivrednom upisniku, a njihov status nije definiran nijednim zakonom.

OPG netko na terenu definira kao fizičku, netko kao pravnu osobu. Nije usvojena čak ni definicija OPG-a, apsurdi su na hrvatskoj poljoprivrednoj sceni na koje je upozorila HSS-ovka Ana-Marija Petin na nedavno održanom okruglom stolu "Hrvatska poljoprivredna politika u razdoblju od 2016. do 2020." koji je jučer održan u Zagrebu.

OPG-ovci u vakuumu

Situacija s OPG-ovcima je nesređena. Podsjetimo se samo na slučaj od prije dvije godine o kojem je Aroklub opširno izvještavao, a radilo se o problemu s isplatom izravnih plaćanja na zaštićene račune. Prema postojećim zakonima i pravilnicima, i fizičke i pravne osobe imale su pravo dio svojih sredstava zaštititi od ovrhe, jedino su OPG-ovci ostali u vakuumu.

Predizborno obećanje Ana-Marije Petin: Donijet ćemo Zakon o OPG-u!

Poput neželjenog djeteta izbačenog iz igre. Također, nameću im se obaveze koje imaju poduzetnici poput vođenja poslovnih knjiga i izdavanja fiskalnih računa u poslovanju s pravnim osobama, ali ne daje im se pristup olakšicama. To u HSS-u, kao dijelu Narodne koalicije zaduženom za poljoprivredu, planiraju promijeniti Zakonom o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

Siva zona za obiteljska gospodarstva

"Danas OPG nisu obuhvaćena nijednim zakonom što je vrlo manjkavo za njih. Sve ostalo kreće od ovog zakona", kaže Ana-Marija Petin te na konkretnim primjerima demonstrira što OPG-ovci danas ne mogu, a ovim zakonom bi mogli:

"OPG-ovi ne mogu konkurirati za kreditna sredstva s niskim kamatnim stopama pri HBOR-u, što mogu poduzetnici. Dalje, ne mogu dobiti poreznu olakšicu na reinvestiranu dobit. Oni ne mogu dobiti određena poticajna sredstva prilikom zapošljavanja. Radno mjesto u poljoprivredi je danas najjeftinije i najučinkovitije.

Za njega ne treba ured, radi se pod vedrim nebom. S druge strane, taj posao donosi novu vrijednost, povećava proizvodnju hrane, što je garancija slobodi države. U ove okvire moramo staviti naše OPG-ovce. U razgovoru s poljoprivrednom komorom predlaže se da njeni članovi budu OPG. Sve te stvari možemo definirati zakonom.

Zakonom olakšati poslovanje OPG-ima

Petin dodaje kako će se definrati veličina OPG-a. Predlaže se da se OPG definira kao gospodarstvo s maksimalnom vrijednosti do 100.000 eura koje u zakupu ima do 100 hektara ili 100 uvjetnih grla. Sve preko toga biti će poduzeća.

Uz ovaj pozitivan iskorak, u Narodnoj koaliciji najavljuju smanjenje PDV-a na repromaterijal. Ne može domaći poljoprivrednik konkurirati stranom koji u nekim slučajevima imaju i do 4 puta manju stopu PDV-a na proizvodne inpute.

Ova stavka je posebno bitna jer se Hrvatska nalazi u ekonomskom ratu dumpinškim maloprodajnim cijenama, gdje se domaća proizvodnja planira zaštiti zakonom koji će kao donju granicu cijene finalnog proizvoda staviti njegovu proizvodnu cijenu. Ova uredba je dobar potez, ali ponovno će malo značiti domaćim poljoprivrednicima ako strani proizvođači imaju nižu proizvodnu cijenu zbog manjeg poreznog opterećenja.


Tagovi

Ana Marija Petin Predizborno obećanje HSS


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.