Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 22.11.2018. 15:30

Petir: Prihodi u poljoprivredi i dalje su među najnižima, godišnje ostajemo bez 6.000 OPG-ova

Mlade poljoprivrednike najviše brine pristup poljoprivrednom zemljištu, financijama pod normalnim uvjetima kreditiranja, odnosi na tržištu te smanjivanje rizika poslovanja, naglasila je Marijana Petir.

Foto: Bigstockphoto/dkHDvideo
  • 457
  • 50
  • 0

"Unatoč tome što Zajednička poljoprivredna politika osigurava sigurnost i kvalitetu hrane po prihvatljivim cijenama za 500 milijuna građana Europske unije, prihodi u poljoprivredi i dalje su među najnižima od svih gospodarskih sektora Unije te za njima značajno zaostaju. Tome dodatno u prilog idu i statistički pokazatelji sukladno kojima Republika Hrvatska, sukcesivno, od samog ulaska u Europsku uniju, 2013. godine, bilježi konstantni pad broja OPG-ova od 6.000 na godišnjoj razini, a situacija na razini Europske unije je također slična", istaknula je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir tijekom izlaganja na temu generacijske obnove na danas održanoj Međuparlamentarnoj konferenciji "Uloga parlamenata u oblikovanju budućnosti hrane i poljoprivrede” u organizaciji Odbora za poljoprivredu Hrvatskoga sabora, a na kojoj je gostovao i europski povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan.

Što najviše muči mlade poljoprivrednike

"Mlade poljoprivrednike najviše brine pristup poljoprivrednom zemljištu, financijama pod normalnim uvjetima kreditiranja, odnosi na tržištu te smanjivanje rizika poslovanja na koje samostalno ne mogu utjecati, a najviše se tiču nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom“, naglasila je Petir, dodavši kako se "nova generacija mladih poljoprivrednika želi dodatno educirati i osposobljavati, koristiti nove tehnike kako bi posao koji rade obavljali lakše te učinkovitije vodili gospodarstvo, doprinoseći boljoj kvaliteti proizvoda“, priopćeno je iz njezina ureda. 

Pozdravila je važnost održavanja Međuparlamentarne konferencije koja za cilj ima usmjeriti se na donošenje smjernica za buduću Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP), najdugovječniju, najskuplju i najuspješniju politiku Europske unije od njenog osnutka, a ujedno i najveće korisnice proračunskih sredstava Unije (trećina proračuna – 365 milijardi EUR u razdoblju od 2021. do 2027.). 

Od 2007. do 2013. godine više od 126.000 mladih poljoprivrednika je dobilo financijsku pomoć za osnivanje gospodarstava u iznosu od 3,65 milijardi EUR, dok će u sadašnjem programskom razdoblju države članice potrošiti ukupno 2,6 milijardi EUR izravnim potporama mladim poljoprivrednicima te podržati gotovo 180.000 mladih poljoprivrednika s potporama za osnivanje gospodarstava, što ukazuje na to da su potrebe mladih veće, no novca na raspolaganju je manje. Slijedom navedenog, zastupnica Petir je s kolegama u Odboru za poljoprivredu putem uredbe Omnibus utjecala na izmjenu definicije mladog poljoprivrednika te druge financijske i provedbene odluke, uključujući omogućavanje sinergijske uporabe sredstava drugih linija financiranja poput InvestEU. 

Potrebno povećati broj žena nositeljica gospodarstava

"Pozdravljam nastavak dodjele dodatne potpore za dohodak mladim poljoprivrednicima, no ponavljam i ističem potrebu boljeg razlikovanja potpora za pokretanje poslovanja od potpora za mlade poljoprivrednike. To je ne samo važno za mlade već i za one koji po prvi put pokreću svoje gospodarstvo. U ovom segmentu uvijek sam se zalagala da se potpora dohotku mladih ne vezuje uz vrijeme od osnivanja gospodarstva (sada 5 godina) već prema godinama života mladog poljoprivrednika – do navršene četrdesete godine života“, naglasila je zastupnica Petir, pozdravljajući i povećanje maksimalnog iznosa namijenjenog mladim poljoprivrednicima za osnivanje poljoprivrednog gospodarstva s 5. 000 na 100.000 EUR.

Pored navedenog, zastupnica Petir je kao izvjestiteljica za Uredbu o strateškim planovima u Odboru za prava žena i ravnopravnost spolova u Europskom parlamentu istaknula kako je potrebno povećati broj žena nositeljica poljoprivrednih gospodarstava te potaknuti njihovo veće uključivanje u gospodarstvo ruralnih područja što bi trebalo ugraditi i u jedan od specifičnih ciljeva nove Zajedničke poljoprivredne politike, zaključivši da "niti jedna država članica nije iskoristila mogućnost posebnog potprograma za žene u postojećem zakonodavstvu Unije, stoga ako bi se veće uključivanje žena stavilo u posebne ciljeve s odgovarajućim indikatorima rezultata država članica, pomak bi bio vidljiv u prvim godinama primjene novog zakonodavstva", zaključuje se u priopćenju. 


Tagovi

Mladi poljoprivrednici Žene ZPP Marijana Petir


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]