Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaćinstvo koje su izabrale laste 2018
  • 25.06.2018. 18:00

Petkovići imaju više od 80 lastavičjih gnezda

Domaćinstvo koje su izabrale laste nalazi se u Velikoj Plani. Ovde su svile više od 80 gnezda!

Foto: Pixabay / Kreutzfelder
  • 1.171
  • 54
  • 0

Porodica Petković iz Velike Plane pobednica je takmičenja "Domaćinstvo koje su izabrale laste", koje je organizovalo Društvo za proučavanje ptica Srbije. Ukupno je bilo prijavljeno 96 domaćinstava. Kako kažu, pored krava, mačaka i pasa, lastavice su sastavni deo njihove ekonomije - imaju više od 80 gnezda ovih ptica! 

Laste donose sreću!

Veruje se da lastavice donose sreću domu ispod čijeg krova sviju svoje gnezdo. Kod Petkovića su mir našle u dve štale"Stvarno sam se iznenadila da ih ima toliko! Donele su nam sreću", rekla je za RTS Jelena Petković, dok njena majka Sanja dodaje: "Vrlo su pažljive, pričljive i čuvaju mladunčiće. One su ptice koje su selice, ali donose sreću".

Lastavice dnevno pojedu i do 600 insekata

Iako su teške svega 10 do 60 grama, dnevno mogu da pojedu i do 600 letećih insekata, uglavnom komaraca i muva. Upravo na ovaj način pomažu i Petkovićima. Osim zaštite od insekata, zahvaljujući takmičenju, donele su porodici Petković tonu kukuruza, koja će im dobro doći, s obzirom na to da imaju 26 krava. 

Tradicionalna poljoprivreda - i priroda i zarada

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije drugu godinu ovom akcijom promoviše tradicionalnu poljoprivredu, jer su mnoge vrste ptica ugrožene zbog velike upotrebe pesticida. Kako tvrde, u tradicionalnoj poljoprivredi u kojoj ima mesta i za prirodu, ali i zaradu za normalan život. "Prema istraživanjima "Birdlife International", intenzivna poljoprivreda ima najveći negativan uticaj na čak 74% globalno ugroženih vrsta ptica", stoji u saopštenju.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Laste Lastavice Kukuruz Petković Velika Plana Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.